Bussen rullar vidare

Hässleholm Det står nu klart sedan kommunen gått in och köpt till extra busstrafik, för att Stoby inte ska bli utan buss när linjer läggs ner och dras om i samband med att pågatågen börjar rulla i december.
Hässleholm • Publicerad 17 oktober 2013 • Uppdaterad 24 november 2021

Det står nu klart sedan kommunen gått in och köpt till extra busstrafik, för att Stoby inte ska bli utan buss när linjer läggs ner och dras om i samband med att pågatågen börjar rulla i december.

Trafiken ordnas genom att linje fyra, som trafikerar Läreda industriområde, Hässleholms centrum via sjukhuset förlängs för att även köra till Stoby.– Det är nödvändigt, det är en hel del folk som åker till och från Stoby, konstaterar Pär Palmgren (M) kommunstyrelsens ordförande.Enligt honom och de övriga politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott, Lena Wallentheim (S) och Lena Svensson (ersättare i C) ska det heller inte blir något glapp.

Linje fyra börjar köra till Stoby samtidigt som buss 536 från Osby-Hästveda dras in i december 2013 när pågatågen kommer till Hästveda.Kommunen förlänger även redan tillköpt trafik mellan Tormestorp och Hovdala och trafiken från centrum till Läreda industriområde.Totalt en affär på 2 129 000 per år.Stobyborna har ett flertal gånger och under långt tid försökt få besked av både Skånetrafiken och kommunen om hur det blir med bussförbindelserna när tågen återvänder till Ballingslöv, Hästveda med flera orter i december.

Bland annat har Stoby Intresseförening gjort flera skrivelser till de ansvariga.De nya pågatågen som ska trafikera Ballingslöv, Hästveda, Bjärnum och Vittsjö välkomnas av de flesta.

Konsekvenser med indragna bussar påverkar dock många som bor utanför byarna som återfår tågen.Bland annat har byalaget i Rättelöv protesterat mot att buss 536 slutar gå.Även boende på orter som Mala och Emmaljunga kommer att få rejält försämrad busstrafik när tågen börjar rulla.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.