Fler nya bostäder än vad som förväntats

Skåne/Kristianstad Det snickras för fullt i Johan Petterssons villa i Hammarslund.
Publicerad 17 oktober 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

Det snickras för fullt i Johan Petterssons villa i Hammarslund. Strax före jul ska han kunna flytta in, säger han. Johan Pettersson bygger inte bara sitt eget hus, han driver även snickeriföretag. Och det tuffar på mycket bra just nu, säger han. - Hela 2014 är fulltecknat. Så brukar det inte vara, säger han.

Måhända är Petterssons hektiska schema en indikator på ett nyvaknat intresse i regionen för att bygga hus. För något år sedan såg det ut som att 2014 skulle bli ett mycket dåligt år för byggindustrin, åtminstone på bostadssidan. Men under senvåren och sommaren började byggloven ramla in.Nu visar senaste prognosen att bostadsbyggandet nästa år väntas landa på ungefär samma nivå som 2012 och 2013. - För ett år sedan var det helt dött på bostadssidan. Men nu är det faktiskt mycket bostäder planerade. De som bygger bostäder är mindre fastighetsägare. Och det planeras bostäder i de mindre orterna som inte har haft så mycket tillväxt, säger Anders Fredriksson, chef för branschorganisationen Sveriges Byggindustrier i Kristianstad.

Fredriksson hoppas att de senaste månadernas utveckling är början på en nyväckt optimism bland privatpersoner och fastighetsbolag. De förbättrade tågkommunikationerna tror Fredriksson kan vara en viktig faktor i sammanhanget. - Sedan pågatågsstationer öppnat i de mindre orterna har inflyttningen tagit fart, säger han. Samtidigt är det en trend i hela landet att bostadsbyggandet ökar något (se faktaruta). - Det kommer bättre signaler från omvärlden. Eurokrisen håller på att klinga av, säger Anders Fredriksson.

För att byggandet ska öka ännu mer i området i framtiden är fortsatta förbättringar i infrastrukturen avgörande, anser Anders Fredriksson. - Om man lade upp ett smörgåsbord för oss så är det infrasidan, säger han. Dessutom skulle branschen vilja se en friare prissättning för hyresrätter. Som det är i dag får inte byggbolagen tillräckligt ofta ekonomi i hyresbostadsprojekt, menar Fransson.

Totalt väntas bostadsbyggandet i Nordostskåne omsätta omkring 1,1 miljarder kronor nästa år. Investeringar i industrilokaler spås, i kontrast, landa på futtiga 60 miljoner kronor. - Industrin är sorgebarnet i Nordostskåne. Det är nån turbin i nåt vattenkraftverk nånstans och andra småsaker, säger Anders Fredriksson.

Inget av de senaste sex åren har investeringar i industrin överstigit 100 miljoner kronor. - Det är tydligt att nordöstra Skåne blir mer och mer en attraktiv boplats, och inte direkt en arbetsort med stor industri, sammanfattar Anders Fredriksson.Fotnot: I prognoserna för Nordostskåne ingår Kristianstad, Hässleholm, Osby, Östra Göinge, Perstorp och Bromölla.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.