Hibab upptaxerades med 6,2 miljoner

Hässleholm Skatteverkets omprövningsbeslut i maj i år innebär att bolagets taxerade inkomst för taxeringsåret 2012 (inkomståret 2011) höjs med 6 198 060 kronor.
Hässleholm • Publicerad 19 oktober 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

Skatteverkets omprövningsbeslut i maj i år innebär att bolagets taxerade inkomst för taxeringsåret 2012 (inkomståret 2011) höjs med 6 198 060 kronor.Jubileumsmiddagen ska ha kostat 295 kronor per person inklusive moms. Hibab försökte dra av hela beloppet, men enligt reglerna kan högst 90 kronor plus moms per person och måltid dras av som representationskostnader.Större delen av omprövningen gäller dock renoveringen av kasern Lybecker för 14,9 miljoner kronor inför att kommunens arbetsmarknadsenhet, AME, skulle flytta dit 2011.

Hela huset är fortfarande inte uthyrt. Enligt Hibabs annons på Blocket är ”företagshotellets” lokaler moderna, representativa och arkitektritade. Hibab har försökt göra så kallade omedelbara avdrag på 11,8 miljoner och hänvisat till ”det utvidgade reparationsbegreppet”.– Vi ansåg att det här var för omfattande åtgärder, säger Christer Axelsson på Skatteverket.Han förklarar att rätten att dra av vissa kostnader för ombyggnad gäller mindre ändringsarbeten som återkommer med viss regelbundenhet, men även ändring av rumsindelning i samband med att en ny hyresgäst flyttar in.I det här fallet hade ett annat företag med liknande behov, Yrkesakademien AB, hyrt lokalerna i befintligt skick under tiden 2006-2009.Renoveringen omfattade bland annat utbyte av el, vvs och ventilation, installation av nya akustiktak och omdisponering av lokalytor där tidigare logement byggdes om till kontors-, utbildnings- och mötesrum.– Åtgärder av detta slag torde inte vara normalt påräkneliga tid efter annan i löpande fastighetsförvaltning, skriver Skatteverket.

Akustiktaken räknas som byggnadsinventarier och då ska istället årliga värdeminskningsavdrag göras under längre tid.– De får alltså avdrag, men det tar längre tid, förklarar Christer Axelsson.Han medger att de här bestämmelserna inte är någon exakt vetenskap.När det gäller jubileumsfesten är de desto tydligare.– Det finns ett regelverk och det är inte svårbegripligt, säger Axelsson.Trots höjningen av taxerad inkomst får Hibab ett underskott i näringsverksamhet för 2011 på drygt 1,3 miljoner kronor.– De har alltså haft mer kostnader än intäkter, konstaterar Axelsson.2011 var Hibabs resultat 3,8 miljoner kronor , efter finansnetto 114 000 kronor.Norra Skåne har förgäves sökt Hibabs vd Kent Johannesson.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.