Oacceptabel trafiksituation vid förskola

Broby Föräldrarådet och personalen på Vita skolans förskola i Knislinge slog larm om vad de upplevde som en oacceptabel trafiksituation utanför förskolan.
Publicerad 19 oktober 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

Föräldrarådet och personalen på Vita skolans förskola i Knislinge slog larm om vad de upplevde som en oacceptabel trafiksituation utanför förskolan. Trots förbudet tyckte personalen och föräldrarna till barnen att det körde många fordon på Skolgatan. Och det visade sig att de hade helt rätt. När kommunen genomförde en mätning passerade 1 126 fordon under en vecka på sträckan där det inte är tillåtet att köra. Som om inte det var nog körde 24 procent av fordonen för fort.– Skrämmande siffror, är polisen Rolf Paimensalos kommentar.På den delen av Skolgatan som går förbi förskolan råder förbud mot fordonstrafik för att skapa en säkrare trafikmiljö för i första hand barnen. Vissa fordon, som bussar och leveransfordon, är behöriga att köra igenom på Skolgatan, vilket skulle motivera att totalt ungefär 200 fordon i veckan kör där. Men över tusen fordon! Som dessutom ofta kör fortare än de tillåtna 30 km/h.– Det är uppenbart att det har blivit legitimt att ta ”smitvägen” förbi Vita skolan. Vi hade en föraning, men vi blev överraskade av omfattningen, kommenterar Kenneth Liedman på samhällsbyggnadsavdelningen siffrorna.

Föräldrar, personal och representanter från kommunen har träffats för att diskutera problemet och leta lösningar.Rolf Paimensalo lovade då att polisen ska vara synliga vid förskolan för att kontrollera att trafikreglerna följs och bötfälla trafiksyndare. Kommunen ska göra tillfälliga avsmalningar vid gatan och tydligare skylta om förbudet.

En uppföljande trafikmätning ska göras för att kontrollera resultatet av åtgärderna.Föräldrar och personal på skolan hoppas att allmänheten ska respektera förbudet. En förändrad attityd hos trafikanterna efterlyses. Man vinner bara marginellt med tid genom att ta den olagliga genvägen och det ska vägas mot att barnens säkerhet försämras.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.