På väg mot en lösning för Åldermannen

Hässleholm Många är oroliga för Tyringes framtid och med anledning av det hade byalaget kallat till stormöte för att diskutera de frågor som de fångat upp under den senaste tiden, och det var ett stormöte som lockade närmare 150 personer.
Hässleholm • Publicerad 20 oktober 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

Många är oroliga för Tyringes framtid och med anledning av det hade byalaget kallat till stormöte för att diskutera de frågor som de fångat upp under den senaste tiden, och det var ett stormöte som lockade närmare 150 personer. Och den fråga som det fanns mest konkreta svar att ge kring var den om kvarteret Åldermannen.– Det har varit många turer där, men nu verkar det som om vi fått någorlunda napp. Den byggherre som vi kommit längst med vill bygga 20 lägenheter i två plan, och det kommer bli tvåor och treor, säger Rolf Rantzow.

Enligt den plan som den tilltänkta byggherren har kommer tvåorna bli cirka 50 kvadratmeter stora och treorna 75 kvadratmeter stora. Hyreskostnaden för de toppmoderna lägenheterna hamnar då på cirka 5 500 kronor för en tvåa och 8 500 kronor för en trea.– Tyvärr blir det höga kostnader när det är nyproducerat, men det är väldisponerade lägenheter med alla tänkbara faciliteter och det byggs på ett nytt sätt som gör att det är väldigt ljuddämpande. Sen är ju frågan är hur många tvåor respektive treor som behövs, och där behöver vi er hjälp för vi har svårt att uppskatta det, säger Rolf Rantzow till de eventuellt tänkbara hyresgästerna.Förslaget som gavs där låg på 15 treor och fem tvåor, ett förslag som byalaget tyckte lät rimligt.– Att vi vill ha hjälp beror på hur byggherren ska planera, och det känns som om det är viktigt att vi gasar på med detta nu så att det verkligen blir av, säger Rolf Rantzow.

På mötet diskuterade en rad andra punkter, och mycket av det var saker som varit på tapeten ett flertal gånger i Tyringe. Nu verkar det dock som om det finns lite mer handlingskraft bakom det hela.– Vi ska träffa kommunen i början av november och sätta press på dem. Händer det inget i byn är det risk att Tyringe glöms bort. För så som det ser ut i vårt centrum nu, det är alldeles för bedrövligt, säger byalagets ordförande Jan Göransson.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.