Varför är detta med fisket så svårt?

ledare Att man begripit att man gör både EU-medborgare och yrkesfiskare en björntjänst genom att tillåta ett ”High Chaparrall-förhållande” till fiske där alla med en metkrok kan dra upp så mycket ful fisk man vill.
Publicerad 20 oktober 2013 • Uppdaterad 30 november 2021

Att man begripit att man gör både EU-medborgare och yrkesfiskare en björntjänst genom att tillåta ett ”High Chaparrall-förhållande” till fiske där alla med en metkrok kan dra upp så mycket ful fisk man vill. Men ack nej, så lätt gick det inte. I ett utfall av galenskap som påminner om den gamla slösaktigheten och vanvården av fiskebestånden har man höjt torskfiskekvoterna för Östersjön. I det östra fiskbeståndet har man tillåtit en sjuprocentig ökning, trots att det enligt torskfiskarna inte finns fisk nog för att täcka det. Tidigare har argument för hänsynslöst fiske bland annat varit att det är synd om yrkesfiskarna: de måste både få fiska ut haven, så de långsiktigt förlorar sitt levebröd och smutsa ner dem så mycket att det inte längre finns någon fisk, genom bränslesubventioner till fiskebåtar, tycks man ha resonerat. Men i det här fallet kan man inte ens skylla på yrkesfiskarna.Min karriär som fiskhandlarbiträde var kort, min ändå tillräckligt lång för att se hur snabbt det kunde gå när ett fiskebestånd blev utarmat. Ett genomsnitt på fem kilo kunde plötsligt vara ett kilo för en viss sort.Tyvärr ser det ut som om Isabella Lövin (MP) och de andra Europaparlamentarikerna som står bakom de vettiga reformer som gjorts nyligen har mer jobb kvar att göra.Martina Jarminder

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.