De kan få Augustpriset

Kultur och Nöje Per Olov Enquist kan få Augustpriset för tredje gången.
Publicerad 21 oktober 2013 • Uppdaterad 24 november 2021

Per Olov Enquist kan få Augustpriset för tredje gången. Det stod klart när nomineringarna presenterades på måndagen.Men Jonas Gardell blev utan nominering för sin romansvit "Torka aldrig tårar".

Per Olov Enquist nomineras för "Liknelseboken". Författaren tog hem priset såväl 1999 som 2008 med "Livläkarens besök" respektive "Ett annat liv". De övriga nominerade i skönlitterära klassen är Lena Andersson med "Egenmäktigt förfarande - en roman om kärlek", Sven Olov Karlssons "Porslinsfasaderna" och "Hägring 38" av Kjell Westö samt de två poeterna Athena Farrokhzad med "Vitsvit" och Katarina Frostenson med "Tre vägar".

Flera experter hade på förhand spekulerat i att Jonas Gardell skulle nomineras för "Torka aldrig tårar", men han blir utan vinstchans, liksom på sina håll favorittippade författare som Gabriella Håkansson, Kristian Lundberg och Eva Runefelt.Journalistduon Martin Schibbye och Johan Perssons bok "438 dagar" fanns bland de utvalda böckerna när nomineringarna till fackboksklassen presenterades. Även Dan Josefssons färska bok om Thomas Quick-fallet, "Mannen som slutade ljuga", nominerades.

Övriga nominerade i fackklassen är: Tore Janson, Gustav och Marie Mandelmann, Lena Sundström och Bea Uusma.

Tidigare vinnaren Sara Kadefors fanns också bland de utvalda, i barn- och ungdomsklassen. Det är bara kvinnliga författare som lyfts fram av Augustjuryn i den kategorin, som var den första att presenteras.

Övriga nominerade författare i den kategorin är: Anna Höglund, Ellen Karlsson och Eva Lindström, Frida Nilsson, Klara Persson samt Lena Sjöberg.

2001 vann Sara Kadefors Augustpriset för "Sandor Slash Ida".

När nomineringarna till det Lilla Augustpriset presenterades visade det sig att två unga författare fått med två texter vardera; Nicole Accord från Ludvika och Linnea Svensson från Lidköping. Detta var möjligt eftersom texterna skickats in anonymt.

Augustpriset delas ut vid en stor gala den 25 november. Det är 25-årsjubileum för Svenska förläggareföreningens pris. 

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.