Vittsjö och KDFF tappade åskådare

Sport – Publiksiffror i sig är väldigt resultatbaserade och det är väl vad vi ser här också, menar Vittsjötränaren Thomas Mårtensson och syftar på Vittsjös jobbiga vår då man till och med parkerade under nedflyttningsstrecket vid några tillfällen.
Sport • Publicerad 22 oktober 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

– Publiksiffror i sig är väldigt resultatbaserade och det är väl vad vi ser här också, menar Vittsjötränaren Thomas Mårtensson och syftar på Vittsjös jobbiga vår då man till och med parkerade under nedflyttningsstrecket vid några tillfällen.– Dessutom beror det ju lite på hur vissa matcher ligger och det var kanske inte maximalt bra för oss att tvingas spela första hemmamatchen i Hässleholm.

Vittsjös bästa publikmatch blev ändå den som gick på Österås där 1 421 räknades in mot Tyresö.I Vittsjö var bästa siffran 893 mot Malmö och 803 i derbyt mot KDFF.Sämsta publiktillströmningen var säsongsepilogen mot Örebro i söndags då endast 358 dök upp.För KDFF var enda fyrsiffriga publiken 1 146 mot Tyresö medan Vittsjö drog 904 till Vilans idrottsplats och mästarinnorna i Malmö lockade 815. Men KDFF hade också ett par ruggiga bottennapp med 211 mot Jitex, i en match som kolliderade med IFK Kristianstads SM-final, och 308 mot Linköping.

Totalt droppade också damallsvenskans snitt från 836 året 2012 till 741 detta EM-år på hemmaplan.En besvikelse?– Jo, men tror att det hade blivit bättre om Sverige tagit sig till EM-final och kanske även vunnit denna - nu blev det lite besvikelse över det hela, säger Vittsjötränaren.

Finns det några patentlösningar för att vända trenden?– Tror att man måste jobba långsiktigt och vara ute ännu mer med personliga budskap och kampanjer, anser Mårtensson och pekar på att damfotbollspubliken i snitt är äldre och lite annorlunda sammansatt än de vanliga fotbollsåskådarna.

– Vilken man kanske skulle utnyttja på olika sätt.

– Träffade en man i veckan som varit på damfotboll och noterat att väldigt mycket där är fair play utan filmningar och annat och det borda locka publik, säger Mårtensson – Tycker att Vittsjös 300-klubb är ett bra exempel på hur man kan jobba annorlunda med publiken och där man även låter medlemmarna träffa spelare och tränare vid något tillfälle vid sidan om matcherna.– Men samtidigt är jag säker på att publiken återvänder om vi gör en bättre säsong 2014, menar han.

Tomas Gustavsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.