Annons

Nu vågar Marina vinka till publiken

Höör Fyraåriga Marina är fortfarande lite blyg i sälgänget på Skånes djurpark.
Höör • Publicerad 23 oktober 2013 • Uppdaterad 24 november 2021

Fyraåriga Marina är fortfarande lite blyg i sälgänget på Skånes djurpark.Klockan har slagit matdags vid säldammen och sälskötaren Caroline Olsson hivar ut sillar till ett hungrigt gäng. De äldre sälarna kastar sig med kraft mot sillen som ramlat i vattnet. Nykomlingen Marina tar det lite lugnare och vinkar försiktigt med sin labb för att påkalla att hon finns.– Hon är fortfarande lite blyg, men blir mer och mer kontaktsökande, säger Caroline Olsson.

Numera ser Marina välnärd ut, men i början av sitt liv levde hon som hemlös och mager. Som unge hittades hon nämligen på en ö i Stockholms skärgård, övergiven och undernärd. Efter att ha hittats bodde hon först i badkaret hos en djurskötare från Skansen. Då fick hon sondmatas för att överleva.Efterhand flyttades hon över till Skansen i Stockholm, där hon bland annat ska ha lärt sig vinkandet vid matningen.Sedan en månad tillbaka är säldammen i Skånes djurpark Marinas nya hem. Hon byttes nämligen ut mot en av djurparkens egna ungar, för att undvika inavel på sikt. Numera är gråsälen Marina fyra år gammal och har så sakta börjat vänja sig vid sina fyra kompisar.

Annons

Gamlingen i hennes nya gäng är 18-åriga Runa, som också är gråsäl. Men Runa har inget större intresse för den nya minstingen.– Det tar nog ett tag innan de blir kompisar. Marina får nog fjäska in sig lite först, säger Caroline Olsson.Hon jobbar mycket med att träna sälarna. Inte för att de ska lära sig konster, utan med att de ska lära sig hantera matsituationen utan att bli stressade.

– Alla sälarna har olika personligheter.Även inför djurskötaren Caroline är Marina lite försiktig. Det blir lite extra mat och fjäsk för att lära känna nykomlingen.Två gånger om dagen är det matning inför besökarna. När de andra kastar sig glupskt framåt mot sillarna så fortsätter Marina med sitt försiktiga vinkande.– Hon vågar ändå vara kvar när de andra plaskar. Hon har gjort jättestora framgångar bara den sista veckan.

Toomas LaagusSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons