Osby sparar på den ekologiska maten

Osby Att handla ekologiska matvaror är något som Osby kommun ska satsa på, enligt kommunens verksamhetsmål.
Osby • Publicerad 23 oktober 2013 • Uppdaterad 24 november 2021

Att handla ekologiska matvaror är något som Osby kommun ska satsa på, enligt kommunens verksamhetsmål. Så är det åtminstone på pappret. Men verkligheten är annorlunda. Målet är att 25 procent av maten som serveras i skolor och på äldreboenden ska vara klassad som ekologisk, men hittills i år är bara 12,9 procent av inköpen ekologiska. Och statistiken visar att utvecklingen går åt fel håll. Så sent som 2011 var siffran över 18 procent.

På det senaste sammanträdet i kommunfullmäktige berörde debatten vid ett tillfälle dessa siffror.– Det har blivit platt fall för maten, 25 procent ska vara ekologiskt, men den siffran har backat, konstaterade Margret Engdahl (MP).Kommunalrådet Anders Pettersson (C) höll med.– Det är beklagligt att socialnämnden har valt i sin policy att minska andelen ekologisk mat, sade han.

Socialnämnden rår över maten på äldreboendena och faktum är att den ekologiska andelen här var högre förr. Men runt 2011 hände något, säger Andreas Arvidsson, som är kostchef när det gäller äldrematen. Då infördes en ny policy – man skulle skära ner på de ekologiska inköpen för att spara pengar. Förra året var bara 7,9 procent av äldrematen ekologisk, jämfört med 16,9 procent 2010.– Vi har gått från högt till lågt, säger Andreas Arvidsson. Fortfarande är det denna policy som gäller för äldreomsorgens mat. För visst finns det pengar att spara om man lägger det ekologiska tänkandet åt sidan en aning.– För mjölken är det ekologiska alternativet 21 procent dyrare, grädden 20 procent, filmjölken 40 procent, havregryn 39,5 procent, säger Andreas Arvidsson.

När det gäller skolorna, vars matinköp utbildningsnämnden ansvarar för, ser det lite bättre ut. För tillfället är 19 procent av skolmaten ekologisk. Men variationerna mellan olika verksamheter är stora – inom förskolan och grundskolan nådde man under årets åtta första månader faktiskt upp till målet om 25 procent ekologisk mat.

Nyligen gjordes en ny kostupphandling och Andreas Arvidsson tror att den kan göra att andelen ekologisk mat åter kan stiga. I den nya upphandlingen erbjuds nämligen bättre priser på sådan mat.

torwes0
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.