57 miljoner till sprittillverkaren

Skåne/Kristianstad Bakgrunden till den långa rättstvisten som nu avgjorts i hovrätten är de bestickningsmisstankar från början av 2000-talet som riktades mot personal kopplad till spritbolaget Vin & Sprit som det då hette.
Publicerad 26 oktober 2013 • Uppdaterad 24 november 2021

Bakgrunden till den långa rättstvisten som nu avgjorts i hovrätten är de bestickningsmisstankar från början av 2000-talet som riktades mot personal kopplad till spritbolaget Vin & Sprit som det då hette. En dryg handfull personer åtalades misstänkta för bestickning av Systembolagets personal.

Till följd av den uppmärksammade mutskandalen sade Systembolaget kring årsskiftet 2006 och 2007 upp ett antal avtal med Vin & Sprit, Ärendet blev rättssak och har varit det ända sedan dess. I december 2012 kom Stockholms handelskammares skiljedomsinstitut så kom fram till att Systembolaget missbrukat sin dominerande ställning på marknaden när avtalen med det som i dag heter The Absolut Company bröts.

Systembolaget dömdes att betala 57 miljoner kronor i skadestånd. Systembolaget tog frågan vidare till hovrätten. Men hovrätten anser inte att skiljedomsinstitutet har gjort någon felaktig bedömning. Förutom skadeståndet ska Systembolaget också stå för motpartens rättegångskostnader på drygt 4,5 miljoner kronor. Beslutet i hovrätten kan överklagas.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.