Fakturorna gäller tidigare avtal

Hässleholm Först säger han att det inte finns några fakturor från 2012 eftersom Sydved inte haft något uppdrag då.
Hässleholm • Publicerad 26 oktober 2013 • Uppdaterad 24 november 2021

Först säger han att det inte finns några fakturor från 2012 eftersom Sydved inte haft något uppdrag då.Sedan hittar han dem.– Sydved har inte haft några nya avverkningsuppdrag. Det här gäller skogsvård enligt avtal som tecknades under den gamla avtalsperioden. När entreprenören får avverkningsrätten gäller det alla delar, tills det är flisat och klart, säger han.Han förklarar att Hibab beställer årsplaner av entreprenören. Hösten 2010 gjordes en plan fram till och med december 2011 som innefattade avverkningen vid punkt 41. Enligt avtalet skulle det uppdraget vara klart till den 31 december 2011.Men så blev det inte.– Vi behöver gallra, röja och plantera där vi har avverkat, säger Kent Johannesson.Hur länge det kan pågå efter avtalstiden kan han inte säga men menar att det hade varit helt normalt om Sydved hade fortsatt även in på någon annan entreprenörs avtalsperiod.– Ja, det kan bli så, säger han.Han är bekymrad över att Hibab inte fått några nya intäkter från avverkningar på Hovdala sedan rättsprocessen inleddes.– Hibab lider skada av att inte få in pengar. Att röja i planteringarna ger bara kostnader, säger han.Han räknar med att Hibab förlorar cirka två miljoner kronor på att Hovdalaskogen inte brukats under 2013.Den brukar dock inte ge något överskott.– Det brukar sluta på en kostnad på cirka en miljon kronor per år. Vi har intäkter på skogen med cirka 1,8 miljoner men utgifterna för vägunderhåll med mera är större, förklarar Johannesson.Han hoppas hjälpa upp årets resultat genom att sälja en del av skogsfastigheten, alslingan vid Finja.Sydveds engagemang för i år gissar han bara är en mindre röjning kring punkt 41. Några fakturor för 2013 finns ännu inte.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.