Kurirer smugglade valpar och fåglar

Malmö Det var den 5 september som tullen vid Lernacken stoppade en bil med släpvagn.
Malmö • Publicerad 28 oktober 2013 • Uppdaterad 29 november 2021

Det var den 5 september som tullen vid Lernacken stoppade en bil med släpvagn. I bilen påträffades åtta hundvalpar, 110 vaktlar och tre kaniner. Djuren förvarades i trånga burar på släpet och hade inte fått tillräckligt med vatten, trots att värmen varit påtaglig.

Kammaråklagare Mårten Alvinsson skriver att fåglarna, till följd av omständigheterna, hängett sig åt kannibalism.Samtliga djur avlivades av smittskyddsskäl. I Rumänien förekommer rabies.Utredningen visade att två kurirer, 40 och 38, kört från Rumänien till Sverige på två dygn. Deras uppdragsgivare var två bröder, 23 och 26 år, som är hemmahörande i norra Skåne.Bröderna kan även knytas till att vid två tillfällen ha smugglat in totalt sex hundvalpar till Sverige. Fyra av dem såldes via annons på Blocket.

På måndagen åtalades kurirerna och bröderna för grov smuggling. För bröderna omfattar åtalet tre smugglingstillfällen.De båda kurirerna åtalas dessutom för djurplågeri.– Smugglingsbrotten är grova då de ingått som ett led i en brottslighet som utövats systematiskt och i större omfattning, skriver åklagaren.Han anser även att gärningen inneburit en allvarlig kränkning av betydande samhällsintressen.Åklagaren yrkar att kurirerna och den 23-årige brodern skall utvisas ur landet på tio år.

Mats G SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.