Flera hus och bilar blev förstörda

Hässleholm På andra håll flög studsmattor in i växthus och takpannor förstörde bilar.
Hässleholm • Publicerad 29 oktober 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

På andra håll flög studsmattor in i växthus och takpannor förstörde bilar. Försäkringsbolagen hade en hektisk dag efter stormen Simones härjningar.– Vi har fått styra om våra handläggare för att kunna ta hand om alla skador. Det har ringt väldigt många för att göra skadeanmälningar idag, berättar Per Vallbo på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.En hel del skador rör förstörda tak.– Det är allt ifrån plåttak till plasttak som flugit av. Tegelpannor har slagit ned på bilar och studsmattor har orsakat en hel del skada. De blir till enorma vindfång i blåsten.

På flera håll har träd fallit över hus. I de lindrigaste fallen har enbart vindskivorna skadats, i något fall har trädet landat mer olyckligt rakt över byggnaden.– Det innebär naturligtvis större kostnader. Även bortforslingen av trädet kräver en del arbete, säger Per Vallbo.

Enbart för Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad kommer skadorna efter stormen Simone att landa på mångmiljonbelopp. Men verkningarna efter stormen är ändå i en helt annan nivå än de var efter Gudrun och Per.– Vi har haft ungefär sju gånger så många skadeanmälningar som vi brukar ha, säger Per Vallbo som konstaterar att många som ringer är väldigt måna om att komma i kontakt med försäkringsbolaget omgående.– De tror att man måste anmäla direkt för att få ersättning, men så är det inte. Det viktigaste är att man gör vad man kan för att själv minimera skadorna, så kan man ringa sitt försäkringsbolag sedan.En del undrar om man kan bli utan ersättning för att man undlåtit att plocka bort saker eller inte fällt murkna träd intill sitt hus. Även den myten slår Per Vallbo hål på.– Vi kräver ingenting sådant, men som alltid ska man förvara och hantera saker så att skador kan förhindras. Före stormen uppmanade vi allmänheten att plocka undan saker som skulle kunna orsaka skador, men vi tar de kostnader som sedan uppstår oavsett.Hur stor självrisken är framgår av försäkringsbrevet.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.