Vinslövsbor åtalas för djursmuggling

Hässleholm Det var den 5 september i år som tulltjänstemän vid Lernacken i Malmö upptäckte sju hundvalpar, 110 vaktlar och tre kaniner som två kurirer försökte smuggla in till Sverige via Öresundsbron.
Hässleholm • Publicerad 30 oktober 2013 • Uppdaterad 24 november 2021

Det var den 5 september i år som tulltjänstemän vid Lernacken i Malmö upptäckte sju hundvalpar, 110 vaktlar och tre kaniner som två kurirer försökte smuggla in till Sverige via Öresundsbron.

Djuren var i mycket dåligt skick och hade förvarats i trånga utrymmen under en presenning på ett släp.De trampade i varandras avföring och fåglarna hade börjat äta av varandra. Valparna saknade mat och vatten och var medtagna.Djuren hade smugglats in från Rumänien och på grund av deras dåliga skick samt att de saknade giltiga rabiesvaccinationer fattade Jordbruksverket beslut om att de skulle avlivas.– Att avliva djur som smugglas till Sverige är sista utvägen och det är ett tungt beslut att fatta, säger Michael Diemer, chef på enheten för sällskapsdjur på Jordbruksverket.

Männen i bilen greps och anhölls dagen därpå kunde ytterligare två män – de båda Vinslövsborna – gripas.Samtliga fyra åtalas nu för djur även för grov smuggling vid Malmö tingsrätt.Kurirerna åtalas dessutom för djurplågeri på grund av den vanvård som djuren utsatts för under resan. Vinslövsborna åtalas för ytterligare ett fall av grov smuggling. Enligt åtalet ska de tidigare i år ha smugglat in och hanterat sex andra hundvalpar. Åtminstone fyra av hundarna såldes på nätet.

Smugglingsbrottet anses som grovt då det ingått som ett led i en brottslighet som utövats systematiskt och i större omfattning. Gärningen har även inneburit en allvarlig kränkning av betydande samhällsintressen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.