Arkivbild

Snart dyrare att åka
tåg och buss i Skåne

För femte gången sedan 2008 har den styrande majoriteten tagit beslut i kollektivtrafiknämnden om att höja kollektivtrafiktaxorna. Den här gången har nämnden lagt ett förslag som innebär att taxorna höjs med i genomsnitt fem procent.
I praktiken innebär det att en enkel vuxenbiljett höjs med 1–4 kronor beroende på resans längd, medan priset för ett periodkort höjs med mellan 35 och 45 kronor. En enkelresa kommer efter den 15 december att kosta mellan 20 kronor (resa i en zon i mindre stad) och 103 kronor (resa i 14 zoner eller mer), medan ett periodkort om 30 dagar kommer att kosta mellan 385 kronor (1–2 zoner i mindre städer) och 1 195 kronor (hela Skåne).

Den enda av taxorna som inte höjs är Jojo Sommar som även nästa år kommer att kosta 595 kronor.
Enligt kollektivtrafiknämnden ska de nya höjningarna ge nya intäkter på cirka 50 miljoner kronor på årsbasis.
– Det är anmärkningsvärt att majoriteten återigen vill höja priserna inom kollektivtrafiken. Många dagspendlare är beroende av kollektiva färdmedel och att fler väljer att resa kollektivt är också en förutsättning för en bättre miljö. Vi har därför en målsättning om att dubbla antalet resande till år 2020, det uppnår vi inte om majoriteten i kollektivtrafiknämnden fortsätter göra det dyrare att resa, säger Stefan Svalö (S) andre vice ordförande i kollektivtrafiknämnden och som reserverade sig i beslutet.

Dagens fråga

Har du höststädat trädgården?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×