Vem efterträder Antje Jackélen?

Stiftsstyrelsen har idag beslutat om tidsplan för valprocessen. Så här går det till:
Biskopsvalet föregås av ett nomineringsval, detta sker den 7 februari.
Det finns inga bestämmelser i kyrkoordningen om nomineringar av biskopskandidater utöver nomineringsvalet. Vem som helst får alltså föreslå kandidater till nomineringsvalet. De kandidater som får minst 5 procent av rösterna blir efter behörighetsförklaring officiella kandidater i biskopsvalet.

Kandidaterna kommer att frågas ut i en offentlig hearing den 7 mars. Hearingen direktsänds på webben.

Biskopsvalet äger rum den 18 mars. Detta sker i Lunds stifts 18 kontrakt samt på stiftskansliet i Lund. Om någon kandidat får mer än 50 procent av rösterna har Lunds stift valt en ny biskop. I annat fall blir det en andra valomgång den 1 april med de två kandidater som fått flest röster. En eventuell andra valomgång genomförs på samma sätt som den första.

Biskopsvigningen äger rum den 24 augusti i Uppsala domkyrka.


×