Stressigt i förlossningsvården i somras

I slutet av sommaren påbörjades den genomlysning som nu alltså är färdig. Och den visar att även om alla enheter hade problem, var det värst på Sus.
– Med tanke på sommarens ansträngda situation där både medarbetare och patienter på olika sätt kände oro, så är en sådan här genomlysning oerhört viktig för att få svart på vitt om hur situationen verkligen såg ut, säger Rita Jedlert som är biträdande medicinsk direktör i Region Skåne, i ett pressmeddelande.
Trots stressen lyckades man dock med att hålla patientsäkerheten på en bra nivå. Andelen kejsarsnitt ligger kvar på rikssnittsnivå och inga ökningar har skett av svåra förlossningsskador.
Men för föderskorna har det ändå varit en bökigare sommar än den förra. Fler patienter hänvisades till andra sjukhus, och till och med utanför Skåne, jämfört med året innan.
Som ett svar till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, skriver regionen att antalet barnmorskor ska öka till nästa år.
 – Med anledning av den utredning som regionen gjort konstaterar vi i vårt svar till IVO att bemanningen av barnmorskor vid Sus behöver öka och anpassas till vårdbehovet, säger divisionschef Anders Dybjer.

Dagens fråga

Har du höststädat trädgården?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×