Annons

Klapptips för alla smaker

Kultur och Nöje BOK:Expeditionen Min kärlekshistoria av Bea UusmaVad hände egentligen där på isen?
Publicerad 13 december 2013 • Uppdaterad 14 december 2021

BOK:Expeditionen Min kärlekshistoria av Bea UusmaVad hände egentligen där på isen? Vad dog egentligen Andréeexpeditionens medlemmar av? Årets mest engagerande och av berättarglädje sprängfyllda fackbok försöker svara på dessa och alla andra frågor som omger ingenjör Andrées olycksaliga ballongfärd.

BOK:The Expanse-trilogin (Leviathan Wakes, Caliban's War och Abaddon's Gate) av James S.A. CoreyEtt måste för science fiction-nörden i umgängeskretsen. Författarduon James S.A. Corey bjuder på storslagen, högkvalitativ och spännande rymdopera komplett med samhällskritik och skrämmande bild av genetikens möjliga konsekvenser.

Annons

TV-SERIE:Mad Men säsong 1-6I vår börjar sista säsongen av den hyllade tv-serien Mad Men. Men vad har egentligen hänt fram tills nu? Friska upp minnet med alla tidigare säsonger så att du är redo att ta farväl av Don, Peggy, Joan och de andra på reklambyrån. 

BOK:Skulden av Kajsa Ekis EkmanDen globala ekonomin påverkar oss alla - det märks framför allt i tider av kris, och nu senast med finanskrisen som bröt ut 2008. Med sin reportagebok från krisens Grekland tillgängliggör och fördjupar Ekis Ekman krisens orsaker och kanske framför allt - verkningar, på ett sätt som verkligen gör boken läsvärd för i princip vem som helst.

BIO:Biljetter till Live på bio Varför inte ta med din mamma, bror, partner eller farfar till en pjäs på National Theatre i London eller balett på Bolsjojteatern i Moskva? Med Folkets bios satsningar på livesändningar från olika scener runt om i världen behöver en sådan julklapp inte kosta mer än några hundra kronor - och resan inte bli längre än till exempelvis Kino i Lund.

BOK:NW av Zadie SmithsZadie Smiths NW har hyllats av kritikerna och med all rätt - det är verkligen en magnifik bok. NW finns att köpa både på originalspråk (engelska) och i svensk översättning - gör det. 

OPERA:PresentkortRunt helgerna ges Manon på Malmö opera och Rusalka på Operaen i Köpenhamn – två riktiga upplevelser. Och åtskilliga godbitar kommer längre fram i vår.

BOK: Haren i Patagonien av Claude LanzmannFör många är väl Lanzmann mest känd för sin triangelrelation med Simone de Beauvoir och Jean-Paul Sartre eller för ”Shoah”, den nio timmar långa filmen om judeförintelsen. I skildringen av möten med kända och okända och övriga upplevelser får man som läsare en fyllig och något annorlunda bild av det intellektuella Europa under 1900-talets senare hälft.KOKBOK:Svensk husmanskost av Tore WretmanEn bok om mat, användbar både som underhållning och receptsamling och fjärran från all nutida larvig och överambitiös matpornografi. 

BOK:Mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik BackmanEn oemotståndlig roman om fantasins förlösande förmåga i tider när verkligheten blir alltför svår att hantera. Den är rörande, spännande och vansinnigt rolig.

BOK:Livbåten av Charlotte RoganEN nagelbitande historia som blottlägger det djupt mänskliga, såväl det dåliga som det goda i oss. Romanen genererar tankar om att man kanske inte kan döma människor som varit med om gruvliga händelser utifrån vanliga moraliska och rättsliga lagar.

BOK:De obotliga optimisternas klubb av Jean- Michel GuenassiaFinns nu som pocket. Läs den och njut av en smart, rolig, tragisk och vacker berättelse som innefattar hela 1900-talets Europahistoria. 

TEATER:Yarden på Intiman i MalmöKristian Lundbergs hyllade roman Yarden blev en minst lika prisad pjäs på Malmö stadsteaters Studion förra hösten. Nu är den tillbaka för ett antal föreställningar på Intiman. Spelas till och med 11 januari. En minst sagt tänkvärd julklapp inför stundande valår.BOK: Den osynlige mannen från Salem av Christoffer CarlssonChristoffer Carlssons mörka, välskrivna kriminalroman Den osynlige mannen från Salem fick välförtjänt Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman. Bästa julklappen även till de som påstår att de inte tycker om genren.

Annons

BIO:Presentkort på biobesökMed Återträffen och Ömheten slutar filmåret 2013 mycket minnesvärt. För att uppleva nästa på bästa sätt är ett klippkort hos Kino, presentkort hos Spegeln eller kanske ett medlemskap i Cinemateket bästa julklappen.

 

BOK:Bumbum av Ann-Christine MagnussonTill de allra minsta föreslår jag ett paket med tre böcker om lejonet Bumbum av Ann-Christine Magnusson (Olika förlag). Färgstarka fotografier illustrerar miniäventyr och snölek imponerande iscensatta med mjukisdjur.

BOK: Herr Gurka, Krakel Spektakel och alla de andra av Lennart HellsingHela familjen kan ha roligt med Hellsings samlade och ackompanjerade visor i Herr Gurka, Krakel Spektakel och alla de andra (Rabén & Sjögren). Förbered dig på allsång!

UTFLYKT:Bamses läsrum på Vikens bibliotek i HöganäsNär prylarna trängs under granen sitter en upplevelse fint. Lova barnen ett besök på Vikens bibliotek, i Höganäs kommun, och se till att avsätta mycket tid i Bamses läsrum, där det går lika bra att leka som att läsa.

DVD-BOX:Bo Widerberg - en filmografiI den här boxen, som just nu säljs till lågpris, återfinns sju av mästarens bästa filmer, från Barnvagnen (1963) till Ormens väg på Hälleberget (1986). Att botanisera bland Widerbergs mästerverk under dimtyngda helgdagar är en njutning. Liv till varje pris.

BOK:Självhushållning på Djupadal av Marie och Gustav MandelmannDet här är en bibel för den som vantrivs med helfabrikatens E-tillsatstillvaro och vill ordna sin försörjning av mat från grunden. Och då menar vi grunden. Den här August-nominerade praktboken är inkörsporten till ditt nya jordnära liv.

BOK:Mord i Mölle av Åke HögmanJournalisten och musikern Högman kan sitt Mölle utan och innan. Dolska krafter härjar på badorten vid Kullens fot och nuet går hand i hand med det förgångna. En pigg skånsk deckardebut.

BOK: En dramatikers dagbok 2005-2012 av Lars NorénAndra delen i dagboksprojektet växlar mellan högt och lågt. Jag fann den fascinerande. Det tror jag att många andra också kommer att göra.

BOK: Steglitsan av Donna TarttDet är roligt att det äntligen kommit en ny roman av författaren till Den hemliga historien och Den lille vännen. Än mer glädjande är förstås att den också lever upp till förväntningarna.SKIVA: Random access memories av Daft PunkPå det första albumet sedan 2005 visar den franska duon att begreppet disco går att kombinera med en rad musikstilar. Musik som berett mig mycket glädje i år. Väl värd att dela med andra.

Annons

SHOW:Dralion med Cirque du SoleilLåt någon av dina nära och kära uppleva en av världens främsta nycirkusgrupper, Cirque du Soleil, som gästspelar i Malmö arena den 1-4 maj. Föreställningen Dralion är inspirerad av kinesisk akrobatik och österländsk filosofi.

DVD-BOX:James Bond 50, dvd-box med 22 filmer:Med Daniel Craig har Bondfilmerna fått ett rejält uppsving, men det finns många gamla pärlor från förr. Roas av den tekniska utvecklingen, förfasas över hur ”Bondbrudarna” framställts genom åren och hitta din egen favorit-Bond.

SÄLLSKAPSSPELM.I.G familjStäng tv:n och datorn, lägg ifrån dig telefonen/läsplattan, samla familjen runt valfritt bord och spela ett gammalt hederligt sällskapsspel. Varför inte testa M.I.G familj, ett frågespel där du och barnen kan tävla på lika villkor. Hälften av de nutidsorienterade frågorna vänder sig till barn (7-13 år), hälften till vuxna.

TEATER:Biljetter till Cabaret på HippEn gåva med något att se fram emot är biljetter till Malmö stadsteaters uppsättning av Cabaret. Premiären sker i februari nästa år och jag är säker på att regissören Hugo Hansén tillsammans med huvudrollsinnehavarna Lindy Larsson och Sara Jangfeldt och koreograferna Fredrik ”Benke” Rydman och Ambra Succi kommer att skapa en unik upplevelse för alla teaterbesökare.

BOK:Tio lektioner i matlagning av Lotta LundgrenEn kokbok helt utan bilder, kan det vara något? Jo, om det är underbart roliga och vältaliga Lotta Lundgren (känd från tv:s Historieätarna och Landet brunsås) som ligger bakom så är det faktiskt det. Tio lektioner i matlagning är inte fullproppad med bilder och den rymmer inte heller överdådigt med recept. Istället ligger fokus på att fundera och undersöka vår relation till maten på ett inspirerande och underhållande sätt.

SKIVA: The Next Day av David BowieDe flesta trodde att han pensionerat sig för gott så David Bowie lyckades överraska en hel värld när han släppte The Next Day på sin 66:e födelsedag i mars. Den melankoliska singeln Where are we now? skimrar av Berlinnostalgi och hela albumet förtjänar en plats i allas skivsamling.

BOK:Nordiska väsen av Johan EgerkransEn av årets allra finaste böcker har Johan Egerkrans gjort. Här tas du med på en sagolik tur och får bekanta dig med alla våra nordiska väsen. Fina illustrationer och intressanta texter. En perfekt julklapp som de flesta kan uppskatta. Stora som små.

KOKBOK: Brasserie Le Rouge cookbook av Marco BaudoneOmslag av rött sammet, en tillhörande box, även den av rött sammet, och förgyllda sidor. Brasserie Le Rouge cookbook är inte vilken kokbok som helst. Den är så extremt lyxig att att den mer förtjänar att ligga bland finböckerna i vardagsrummet än att stå bland de småfläckiga kokböckerna i köket. Recepten är från det franska köket och innehållet känns lika genomarbetat som paketeringen. Det här är kokböckernas Rolls Royce.

TV-SPEL: Super Mario 3D World till Wii U, NintendoDet här är ett spel för hela familjen. Oavsett om den består av vuxna och barn eller vänner. Välj om du vill vara Mario, Luigi, Peach eller Toad – alla har de olika egenskaper. Spela själv eller spela med upp till tre andra och kliv in i Marios galna och underbara värld. Nytt för det här Mario-spelet är ”kattläget” där du helt enkelt får en kattdräkt som gör att du kan klättra på väggar. Hur kul som helst ju.

BOK: Expeditionen: Min kärlekshistoria av Bea UusmaEn ovanligt tunn fackbok om några gubbar som (inte) åkte till Nordpolen för jättelänge sedan. Massor av knastertorra fakta. Hur kan den bli så gnistrande trollbindande? Det är nästan obegripligt. Men icke desto mindre ett faktum. Sällan har ett Augustpris varit mer välförtjänt.

Annons

BOK: Ingens mamma red Josefine AdolfssonDet här är måsteläsning för alla som är intresserade av människor, av livsval, av hur vi ser på varandra. Kvinnor som aktivt valt bort barn utsätts uppenbarligen för en konstant tsunami av bristande respekt, som jag läser om med stigande häpnad. Läs, förundras och upprörs över hur svårt det tydligen är att förstå att alla inte är som man själv.

Viktiga kartor för äventyrare och dagdrömmare av Sarah SheppardFläskigt faktaspäckad, ljuvligt illustrerad och totalt inspirerande kartbok för barn (och deras föräldrar). Given julklapp till alla vetgiriga mellan sisådär fem och tolv år.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons