Annons

Varför gömmer sig brottningen?

Broby Ingen behöver övertyga mig om brottningens storhet.
Publicerad 16 december 2013 • Uppdaterad 14 december 2021

Ingen behöver övertyga mig om brottningens storhet. I mina ögon finns det få idrotter som är lika underhållande att titta på. Men jag inser att jag är i minoritet. Brottningen har länge fört en tynande tillvaro, fast i ett träsk av obegripliga regler och ständiga skandaler.Förhoppningsvis ser vi en ljusning nu. De nya reglerna, framtvingade av den hotande OS-uteslutningen, har potential att lyfta sporten.Jag har tittat på brottning tre dagar i sträck och min egen lilla analys är att offensiv brottning premieras – matcherna är roligare. Alla jag har pratat med inom brottningen verkar vara av samma åsikt.

Två av mina tre ”brottningsdagar” tillbringades i Sösdala respektive Broby. Glentons Mästarmöte visade vilken bredd och topp ungdomsbrottningen har – inte minst i vårt lilla hörn av landet. Jag pratade med en ledare som kom med en rad kloka kommentarer om ungdomsbrottning. Bland annat påpekade han att brottningen är synnerligen fostrande. När vi i vardagen ägnar allt mer tid åt att curla och skämma bort våra barn får de på mattan lära sig att kämpa, lära sig att det kan göra lite ont ibland och lära sig att hantera ett nederlag utan att ha någon annan att skylla på.

Annons

Den tredje brottningsdagen – eller egentligen den första, i fredags kväll – var jag på seriematch i Bjärnum. Och jag kunde inte låta bli att fundera på vad brottare har emot att tävla.Vad händer med de här underbara ungdomsbrottarna som vi ser i Glentons när de blir juniorer och seniorer?Till GP-tävlingarna kommer ingen. Och seriebrottningen är på utdöende – misshandlad av förbundet (hur kan man lägga två heta derbyn i Bjärnum och Hästveda samma kväll när det är två månader mellan omgångarna i övrigt?) och satt på undantag av aktiva och ledare.Tyvärr envisas många tränare med att dissa seriebrottningen och deras adepter tar efter. Det räcker inte att synas på SM en gång om året!Visst, brottning är en individuell sport men seriematcherna är ett av få tillfällen att visa upp sig för publik och få den mediala uppmärksamhet som sporten suktar efter. Den ger nyttig matchträning och jag tror också att det är ett ypperligt tillfälle att bygga på lagandan i klubben.Hatten av för Nicklas Olsson och Trim som sätter en stolthet i att komma med fullt lag till seriematcherna. Sen är det ju inte alltid det räcker...

Varför inte göra som Marsvinsholm och satsa på en helkväll med brottning, mat, gemenskap och några härliga fighter på mattan?Brottning är, inte minst med de nya reglerna, underhållande. Men det kommer ingen annan än de närmast sörjande att få reda på så länge brottarna envisas med att gömma sig nere i källaren och bara träna, aldrig tävla.Det är nämligen föga troligt att publikmassorna letar sig ner i källaren och avnjuter ett träningspass en tisdagskväll.Så, upp ur källaren med er! Tävla!

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons