Annons

Kommunen betalar miljoner för kalhygge

Hässleholm Kommunen betalar 1 225 000 kronor för området, som ligger i Gulastorp, och är bevuxet med hybridasp, en slags energiskog.
Hässleholm • Publicerad 17 december 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

Kommunen betalar 1 225 000 kronor för området, som ligger i Gulastorp, och är bevuxet med hybridasp, en slags energiskog.Kommunstyrelsens arbetsutskott har för flera år sedan gett direktiv om att kommunen ska bevaka markförsäljningar inom det inre vattenskyddsområdet och köpa mark när tillfälle ges.

– Man tog den här policyn att förvärva istället för att betala för intrångsersättning. Då löser man det en gång för alla istället för att diskutera ersättning från år till år, säger Jakob Tannerfalk, mark- och exploateringschef inom Hässleholms kommun.Nu har ett sådant tillfälle dykt upp och ett markområde på 9,2 hektar ska alltså köpas i Gulastorp.

Annons

Enligt avtalet för det aktuella köpet kommer säljaren ha kvar nyttjanderätten fem år framåt. Säljaren får även behålla jakträtten i området under samma tidsperiod.Sannolikt innebär det i praktiken att kommunen får betala dyrt för ett kalhygge.– Vi gör en värdering inför ett köp, men sedan gäller det också att komma överens med säljaren, förklarar Jakob Tannerfalk.Han förklarar att det inte finns några särskilda principer för hur mycket mer eller mindre än en värdering kommunen kan tänkas sig betala.Tannerfalk uppger att inköp av mark inom det inre vattenskyddsområdet är prioriterat.– Det är extra känsligt om det till exempel blir spill i området. Därför föredrar vi att köpa in mark i området, för att säkerställa kvaliteten på vattnet för många, många år framöver.

Han uppskattar att i och med det nya köpet så har kommunen köpt upp mellan 85 och 90 procent av marken inom det inre vattenskyddsområdet för Ignaberga.– Det är positivt för Hässleholm på lång sikt. Vattnet kommer vi ha även i framtiden.

Toomas LaagusSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons