Annons

Räddningsledningen kan vara på väg bort

OSBY \"Vi hoppas kunna ha en egen räddningstjänst\", säger Lars-Anders Svensson som ska gå i pension.
Osby • Publicerad 14 januari 2014 • Uppdaterad 14 december 2021
Dem nuvarande räddningschefen Lars-Anders Svensson vill helst att Osby kommun får behålla sin egen räddningsorganisation.
Dem nuvarande räddningschefen Lars-Anders Svensson vill helst att Osby kommun får behålla sin egen räddningsorganisation.

Uppdraget som räddningschef för Osby kommun kan komma att hamna i en grannkommun och insatsledarna för räddningstjänsten kan bli del av en gemensam organisation med en grannkommun.– Vi håller på att diskutera hur räddningstjänsten ska organiseras, säger Lars-Anders Svensson.Han har fyllt 65 år och har gett besked om att han tänker gå i pension som räddningschef i Osby kommun.Lars-Anders Svensson själv skulle helst se att Osby får ha kvar en egen organisation, med en egen räddningschef.

– Det är en fördel att vara tillgänglig inom kommunen och att ha en egen organisation, men sedan spelar ekonomin in också.Kommunstyrelsens ordförande, Anders Pettersson (C), bekräftar att man ska inleda diskussioner med tre kommuner om ett utökat samarbete. De kommuner som kan bli aktuella är antingen Älmhult, Kristianstad eller Hässleholms kommun.

Annons

Enligt Anders Pettersson är det en gammal diskussion om att samverka mer, som nu aktualiserats igen. Det främsta skälet till ett samarbete är att förbättra arbetsmiljön, menar han.– Det har varit ett problem att vi har för få personer i organisationen.Anders Pettersson uppger att det inte handlar om att kommunen vill spara pengar.– Inte i nuläget. Det finns inget som talar för att vi kort sikt skulle få lägre kostnader.Huvudsakligen handlar idén om att köpa in tjänsten som räddningschef från en annan kommun. Dessutom kan det bli aktuellt att insatsledarna i Osby ingår i ett samarbete med den nya samarbetskommunen.– Då får vi en större personkrets att fördela arbetet på, säger Anders Pettersson.Den nuvarande räddningschefen Lars-Anders Svensson håller med om att det kan vara tufft med det nuvarande schemat för insatsledarna i kommunen.

Han hoppas ändå att Osby ska få behålla en egen organisation för räddningstjänsten och uppger att man ska ha ett möte med kommunstyrelsens arbetsutskott i slutet av januari.– Då ska de få höra vad brandmännen har för åsikter och idéer. Här i Osby lyssnar man på brandmännen.

Toomas LaagusSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons