Nu ger sig Sixten Svensson in i politiken. Vänsterpartiet ska få hans hjälp att ta sig in i fullmäktige i Osby Foto: Helén Fingalsson/Arkiv

”El-Sixten” Svensson blir V:s röstmagnet

OSBY Vänsterpartiet i Osby värvar ett välkänt namn – ”El-Sixten” Svensson i Kylen har tackat ja till att ställa upp på partiets lista i höstens val.

Sixten Svensson är journalist, fotograf, tv-producent och teaterförfattare, men hos den breda allmänheten är han mest känd som ledare för Elupproret efter stormen Gudrun 2005. Elupproret var en gräsrotsrörelse som tvingade kraftbolagen på knä så att de kompenserade de som drabbades av långa strömavbrott. I slutändan ledde det till och med till en lagändring, som bland annat gör att bolagen numera måste betala ersättning vid längre strömavbrott. Elupproret gjorde att han till och med hamnade på tidskriften Fokus lista över 00-talets viktigaste personer – tillsammans med Barack Obama och Paris Hilton.

Men framöver är det alltså kommunpolitik i Osby som gäller för den numere 73-årige Kylenbon. V sitter inte i fullmäktige i dag, men en relativt nystartad lokalavdelning vill ändra på den saken i årets val. Hittills har avdelningen ett tiotal medlemmar och i förra veckan värvade man alltså ett välkänt namn som röstmagnet.
– Det var de som frågade. De hade väl förstått att jag hade en dragning åt det hållet, säger han.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Kan du lita på Skånetrafiken?

Loading ... Loading ...