Annons

Hungriga harar ger sensationella rön

HÄSSLEHOLM Supergrönkål växer på Hovdala
Hässleholm • Publicerad 28 februari 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

– Jag är helt upprymd över resultatet, berättar slottsträdgårdsmästare Georg Grundsten som redan i nästa vecka ska på möte på Livsmedelsverket, som fått SLU i Alnarp på tårna och som ska föreläsa om resultaten på Trädgårdsmässan i Stockholm med start den 20 mars.Det som Georg Grundsten upptäckt är att en gammal sorts grönkål (nero Toscana) som växt i jord pudrad med basaltmjöl (vulkaniskt material från jordens magma) tagit upp dramatiskt mer av nyttiga mineralämnen jämför med kål som växt i jord utan vulkanisk tillsats. Det handlar om kolloidala mineraler, mineraler ur berg och sten som med hjälp av fotosyntesen i växterna omvandlas till mineraler som kroppen lättare kan ta upp.

Men hur kommer då hararna in?Jo i våras stod inte Hovdalas harar högt i kurs hos trädgårdsmästare Grundsten. Hemkommen från en resa i maj fann han hur de flitiga gnagarna satt i sig det mesta som fanns att äta i köksträdgårdens odlingar, inklusive grönkålen. Och hararna kom mer än en gång för att kalasa.– Jag upptäckte att hararna åt mycket mer av kålen som växt i basaltjorden än i den som växt i normaljorden. Eftersom jag vet att harar har en sällsynt god näsa för sådant som är nyttigt och bra, tändes det en lampa i huvudet hos mig, förklarar Georg Grundsten som inte längre är arg på hararna.I september skickade han in kål på växtsaftanalys till företaget LMI i Helsingborg.

Annons

Resultat var uppseendeväckande. Halterna för mineraler som magnesium, kalcium, strontium och järn var rejält högre än i kålen som växt i normaljorden. Samtidigt var halterna av skadliga ämnen som aluminium, koppar, krom och nickel väsentligt lägre. – Dessutom fanns inga mätbara halter av tungmetaller, berättar Georg Grundsten.

Att det mesta växer bättre i vulkanisk jord är ingen nyhet. Anledningen till att Georg Grundsten alls ville starta experimentodling 2013 med olika sorters vulkaniskt material, var att förutsättningslöst se hur det påverkade växterna jämfört med det som växt i normaljord.Som det verkar har ännu ingen sett koppling mellan den vulkaniska jordmånen och förekomsten av mineraler i grönsaker.– Enligt vad både jag och SLU fått fram så har ingen tittat på näringsinnehållet, bara på storlek och motståndskraft, förklarar Georg Grundsten.SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) är nu på gång med ett forskningsteam knutet till Hovdala.

Även livsmedelsverket är nyfikna på rönen från Hovdala.– Jag ska åka till Uppsala på tisdag och träffa deras nutrionsexpert (näringsexpert), berättar Georg.Dessutom ska han föreläsa på Trädgårdsmässan i Stockholm 20-23 mars.– Intresset är väldigt stort, konstaterar Georg Grundsten som ser stora framtidsmöjligheter både för Hovdala och kommunen om upptäckten håller vad den lovar.Men för att gå vidare krävs pengar.– Jag kan tänka mig ett partnerskap mellan Hovdala, näringsliv och organisationer. Det här kan bli något som verkligen kan gynna kommunen, resonerar han.

bild 1/4
Kålen nero Toscana är en 1800-tals sort och en välkänd vitaminbomb.
Georg Grundsten låter sig väl smaka av kålen som visat sig innehålla dramatiskt  högre halter av mineraler än kål växt i vanlig jord. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM
Det magiska stenmjölet
gjort av vulkaniska bergarten basalt.
Kålen nero Toscana är en 1800-tals sort och en välkänd vitaminbomb.
Georg Grundsten låter sig väl smaka av kålen som visat sig innehålla dramatiskt  högre halter av mineraler än kål växt i vanlig jord. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons