Annons

Världsmusik med ett viktigt budskap

Musik I kväll är det releasekonsert för Sousou och Maher Cissokos nya platta.
Publicerad 28 februari 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
Maher och Sousou Cissoko spelar på Palladium i Malmö i kväll. Pressbild
Maher och Sousou Cissoko spelar på Palladium i Malmö i kväll. Pressbild

Att sjunga till makthavarna ingår i en jalis roll och Maher Cissoko är född till att vara en jali, det vill säga en historieberättare, en sångare, en koraspelare med mera. – Vi har jobbat utifrån den rollen, säger Sousou Cissoko, hans hustru och medmusikant. Den grunden är stark, vi kommer aldrig bort från den. Den finns alltid hos oss och jag är också lockad av den kombinationen. Det handlar om att musik kan påverka människor på många sätt. Den kan också hjälpa människor att må bra, att slappna av, att skapa trygghet och en skön känsla. Att ge lite tröst när något är sorgligt, att bearbeta saker. Maher Cissoko har upplevt konflikter sedan han var liten. – Det tar aldrig slut. Vi sjunger också om Mahers bror som gick bort i Norge, berättar Sousou Cissoko.

Sousou och Maher Cissoko är en av Sveriges mest välkända och välrenommerade världsmusikgrupper. De har spelat i USA, turnerat i Östafrika, i Kenya, Uganda och Tanzania. – Förra året reste vi mycket och det känns som om det ena ledde till det andra. I början av förra året var vi i Tanzania och Kenya och sen fick vi komma tillbaka. Ju mer man spelar ju mer får man spela. Vi vill ut och spela mycket och det ska vi göra, säger Sousou.

Annons

Duon bodde tidigare i Stockholm men utgår numera från Höör, där Sousou har sina rötter. Nya plattan, som är deras tredje, består av egenskrivna låtar. Maher ligger bakom mycket och inspirationen kommer bland annat från en bilresa från Stockholm till Dakar.På resan träffade Sousou och Maher människor som var på väg genom Afrika för att försöka till sig till Europa. Några hade nått så långt som till den lilla spanska enklaven på Marockos nordkust. – De hade kanske lyckats ta sig dit de hade drömt. Många hade simmat runt gränsen för att ta sig dit. Men det var inte det de hoppades, några vi träffade hade varit där i 8-9 månader och visste inte om de skulle bli skickade till Spanien eller tillbaka till sina hemländer, berättar Sousou.

I Casablanca mötte Sousou och Maher folk som jobbade som diskare på restauranger för att tjäna pengar för att ta sig vidare. I Mauretanien och överallt längs med vägen mötte de människor som fastnat på sin resa. – Där fanns hela områden med bara senegaleser eller folk från andra afrikanska länder som drömde om Europa. Då hade vi redan träffat dem som fått sina drömmar grusade i Spanien, de som representerade dem som hade lyckats. Men hur säger man till någon att din dröm kanske inte är värd någonting?

På gränsen till Senegal mötte de en pojke som tvättade rutorna på deras bil. – Vi hade bara euro att ge honom, men han sa att det var bra, för han samlar på dem. Han ska till Europa. Han var kanske 15 år och jag tänkte:” Vad ska han göra i Europa med två euro?” Men han hade hoppet i sina ögon. Vi kunde jämföra det med slocknade hoppet hos flyktingarna i förvaret i den spanska enklaven. Ju längre bort från Europa, ju starkare hopp kändes det som, säger Sousou.

Efter kvällens spelning på Palladium i Malmö drar Sousou och Maher vidare till Bali och sedan till Ohio och Chicago. Den 25 april spelar de på Dunkers Kulturhus i Helsingborg.

Yvonne Erlandsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons