Cirka 50 nya företag på bara några veckor

Osby/Lönsboda Osby Näringslivs rekryteringsrunda lyckades.
Osby • Publicerad 1 mars 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

Osby är en kommun med ett relativt stort antal småföretagare. Genom Osby näringsliv har företagen en möjlighet att nätverka samtidigt som de kan samverka och stötta varandra.En av Osby Näringslivs viktigaste uppgifter enligt hemsidan är att bevaka näringslivsintressen och driva projekt som har ett stort medlemsintresse.

– Av naturliga skäl har det ibland varit svårt att hinna med att rekrytera nya medlemmar, förklarar Mats Svensson som är ordförande i föreningen. De som är engagerade har sina ordinarie jobb samtidigt som de har ett engagemang för näringslivet i stort.

Därför var det mer än välkommet när Jimmy Ekborg som är köpmannasamordnare i Lönsboda bestämde sig för en rekryteringsrunda. Tanken var att i första hand locka företag på hemmaplan, men när väl bollen var i rullning halkade även företag från andra orter i kommunen in i föreningen.

Grunden till Osby näringsliv är en sammanslagning av Företagsgruppen, Handel och Industri samt Köpmannaföreningen vilket gjordes för ett antal år sedan. För cirka ett år sedan införlivades även Lönsboda köpmannagille. Den enda av dessa föreningar som var kommuntäckande från början var Företagsgruppen.Jimmy Ekborg konstaterade att det fattades flera Lönsbodaföretag i nätverket och påbörjade därför ”operation dörrknackning”.

– Många var pigga på att vara med, men hade varken blivit tillfrågade eller själva tänkt på att anmäla sig, berättar Jimmy Ekborg.– Att ingå i nätverket innebär förhoppningsvis också att man gör mer affärer lokalt med varandra, säger Mats Svensson.Det kan också innebära att man drar varandra. Går det bra för en verksamhet är förhoppningen att det spiller över på andra företag i kommunen.Mats Svensson är glad över tillströmningen och då speciellt från Lönsboda där han själv är verksam.– Kanske märker inte alla nyttan direkt, säger Jimmy Ekborg. Men förhoppningsvis märks fördelarna med att vara med i nätverket på lång sikt.

Helén FingalssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.