Inget EM för Oscar på grund av förbundsmiss

Skytteskandal Anmälde fel Oscar Nilsson till junior-EM.
Sport • Publicerad 3 mars 2014 • Uppdaterad 14 december 2021
Lönsbodas pistolskytteess Oscar Nilsson missade JEM-debuten i Moskva sedan Svenska Skyttesportförbundet anmält en lerduveskytt med samma namn. Foto: Jan Rydén
Lönsbodas pistolskytteess Oscar Nilsson missade JEM-debuten i Moskva sedan Svenska Skyttesportförbundet anmält en lerduveskytt med samma namn. Foto: Jan Rydén

Lönsbodakillen Oscar Nilsson åkte till Moskva för att skjuta JEM i luftpistol. På söndagen uppdagades dundertavlan när Oscar Nilssons id-handlingar kontrollerades. Då upptäckte man att det var fel Oscar Nilsson som hade anmälts av Svenska Skyttesportförbundet. Varken fotot eller personnumret stämde. Därmed stoppades Oscar Nilsson från att tävla i Moskva.

Lönsbodaskytten kvalificerade sig till junior-EM efter en sagolik start på året med trippelsegern i Swedish Open.En dröm gick i uppfyllelse.– Men den drömmen blev till den värsta mardrömmen, konstaterar Göran Nilsson som har en förkrossad 18-åring i den ryska huvudstaden.– Oscar är helt knäckt. Han mår inte precis bra. Han har ju laddat något fruktansvärt för den här tävlingen.Efter ett helt års kämpande för att komma med till JEM slutade det med att han blev bortdribblad av sitt eget förbund.– Hoppsansa, säger Svenska Skyttesportförbundets kommunikatör Josefin Warg som varit ledig och inte kände till förbundets fadäs när Norra Skåne ringer upp för att fråga om händelserna i Moskva.

Warg hänvisar till Lars-Erik Bjuhr som är ledare för pistoljuniorerna.– Det är ruskigt tråkigt. Vi upptäckte det i går morse men då var det för sent att göra något eftersom ändringar måste ske tre dagar i förväg, säger Bjuhr som förklarar vad som har hänt:– När ISSF-numren anmäldes valdes fel Oscar Nilsson. En lerduveskytt som är tre år yngre och inte har varit ute och tävlat internationellt än, ingen skytt som är känd, därför reagerade man inte på att det fanns ytterligare en Oscar Nilsson. Oscar har därför inte blivit registrerad. Men det här är sånt som bara inte får hända. Utan ISSF-nummer får man inte skjuta på ett JEM.

Oscar måste blivit mycket besviken?– Det är bara förnamnet.Lönsbodaskytten övertalades att skjuta utanför tävlingen. Efter en hel del övertalning gick han med på det.– Han ville inte skjuta först men jag sa att han hade ångrat sig resten av sitt liv annars, säger Bjuhr.Med Oscar Nilsson borta föll även det svenska lagets möjligheter. Carl Sandberg och Magnus Palmgren stod plötsligt utan sin tredje lagmedlem. Utom tävlan sköt Oscar Nilsson 560 poäng.– Det är tio poäng under vad han har haft tidigare och säkert en reaktion på det som har hänt, tror förbudskaptenen.För att ta sig till final på JEM krävdes 574 poäng. Från förbundshåll kommer man att erbjuda Oscar Nilsson någon form av kompensation.– Vi har redan tagit upp det och givetvis ska det ske en kompensation. Vi ska erbjuda Oscar andra alternativ för att skaffa internationell rutin.

Kan detta hända igen?– Jag kommer att lyfta frågan för hur vi ska göra för att kvalitetssäkra verksamheten. För detta får bara inte ske.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.