Kommunfullmäktige fördes bakom ljuset

HÄSSLEHOLM Bergendahls visade intresse för flera olika placeringar.
Hässleholm • Publicerad 3 mars 2014 • Uppdaterad 14 december 2021
Korsningen Borggårdsgatan – Kristianstadsvägen
Korsningen Borggårdsgatan – Kristianstadsvägen

Placeringen vid Grönängsplan innebär att Joakim Olléns bolag Ringcentralen AB, ett systerbolag till Kunskapsporten, som äger marken, bygger lokalerna och hyr ut dem till Citygross. De höga kostnaderna detta för med sig ska vara ett skäl till att Bergendahls sökt andra alternativ.Sökandet ledde till att Pulsen AB, som äger Modulentfastigheten Modulen 11, den 23 december lämnade in en ansökan om planbesked för att ändra fastighetens användningsområde från industri till handel med livsmedel samt kompletterande handel som kan kombineras med lagerverksamhet eller tillverkning.

Nils Rydh, fastighetsansvarig på Pulsen AB ser flera fördelar med de gigantiska hallarna nära de stora riksvägarna 21 och 23 och nära det angränsande område där kommunen vill ha framtida handel, bland annat vid Läreda Mekan.– Här finns möjlighet till bra trafik- och parkeringslösning samt möjligheter för Bergendahls att flytta sitt lager från Höör och få samordningsmöjligheter med centrallager och huvudkontor. För den långsiktiga utvecklingen av Hässleholm borde den här idén vara attraktiv, skriver han till stadsbyggnadskontoret den 24 februari, alltså samma dag som kommunfullmäktige höll sitt sammanträde.Bergendahls har också diskuterat alternativet med Modulent med tjänstemän på exploateringskontoret.Kommunalråden Pär Palmgren (M), Lars-Göran Wiberg (C) och Lena Wallentheim samt tidigare kommunalrådet Urban Widmark beskrev inför fullmäktige placeringen vid Grönängsplan som den enda aktuella. Något annat alternativ hade, enligt Wiberg, inte diskuterats sedan planprocessen drogs igång för mer än två år sedan.

Palmgren avfärdade alla diskussioner om alternativa placeringsförslag som spekulationer och ryktesspridning. Övriga ledamöter fick alltså aldrig veta att det fanns några alternativ.– Enligt Bergendahls ledning är det Macken 12 som gäller, förklarade han.Modulenalternativet kan också ha stoppats samma dag, trots att Nils Rydh inte fått något besked från Bergendahls och därför fortfarande hoppas.På förmiddagen den 24 februari fick han dock meddelande från stadsbyggnadskontoret att förslaget till beslut i planfrågan i byggnadsnämnden kommer att bli avslag.Motiveringen till det är, enligt handläggaren Helana Nerbring Lisell, att livsmedelshandel eller annan detaljhandel inte är lämplig i området, bland annat på grund av transporter av farligt gods på järnvägen intill.

Istället vill hon koncentrera handelsverksamhet till Läredaområdet intill.– En planändring är inte förenlig med intentionerna i översiktsplanen eller kommande fördjupad översiktsplan, skriver Helena Nerbring Lisell också.Nils Rydh ifrågasätter bedömningen.– Om kommunen vill går planen att lösa och jag tycker de argumenterar mot sig själva. Vårt läge är utmärkt för ortens långsiktiga utveckling, skriver han i mejl till Norra Skåne.Han begärde på torsdagskvällen förlängd tid för att komma in med synpunkter till stadsbyggnadskontoret och ville skjuta fram byggnadsnämndens behandling av ärendet från den 11 mars till den 11 april.

bottom
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.