De slåss om röd kommunalrådspost

Osby Om en vecka utser socialdemokraterna sin kandidat.
Osby • Publicerad 4 mars 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Drygt ett halvår återstår till nästa val och listorna över valbara kandidater färdigställs en efter en.Nästa måndag presenterar valberedningen sina förslag till socialdemokratiska gruppledare för fullmäktigegruppen, valberedningen och kommunstyrelsen.

När det gäller valet till gruppledare för kommunstyrelsen och posten som eventuellt kommunalråd står kampen mellan två nominerade kandidater, nämligen Marika Bjerstedt Hansen och Tommy Augustsson.

Båda är beredda att axla rollen som efterträdare till Erland Nilsson som i sin tur valt att ta ett steg tillbaka.Man mot kvinna. Osbybo mot Lönsbodabo.Båda kandidaterna vill ligga lågt och tonar ner diskussionen om maktkamp. De menar också att inget är avgjort innan medlemmarna sagt sitt.Tommy Augustsson förklarar att han och Marika är överens i de politiska frågorna och att det nu är hårt valarbete som gäller. Men han erkänner att hans hjärtat slår lite extra för skola och barnomsorg.Marika Bjerstedt Hansen säger sig ha en lång lista med hjärtefrågor och väljer att poängtera vikten av att verkligen jobba för hela kommunen.

Om det blir rollen som kommunalråd eller oppositionsråd som vinnaren får ta över återstår att se.Vid valet 2010 vägde det absolut jämt mellan de båda blocken när alla röster var räknade. Socialdemokraterna och Miljöpartiet fick tillsammans 18 mandat precis som Centerpartiet, Moderaterna, Gpks, Kristdemokraterna och Folkpartiet tillsammans. Däremellan satt Sverigedemokraterna med sina fem mandat i en vågmästarroll.Men när den värsta valyran lagt sig hoppade Miljöpartiet av samarbetet med Socialdemokraterna och sträckte i stället ut en grön hand mot alliansen.

Inför valet i september har den politiska kartan ritats om i kommunen. Vänsterpartiet mobiliserar med en rad nya krafter och Gpks ställer inte upp. Deras gamla medlemmarna har övergått till andra partier. Dessutom har Miljöpartiet härsknat till i sitt samarbete med alliansen. Man har till exempel gett uttryck för att det blågröna samarbetet numera endast är valtekniskt.

Helén FingalssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.