GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kräver högre ersättning

HÄSSLEHOLM Ulf Erlandsson (SD): ”Jag går plus minus noll på det här.”
Hässleholm • Publicerad 4 mars 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
Ulf Erlandsson (SD) Arkivbild
Ulf Erlandsson (SD) Arkivbild

Han accepterar inte de 90 kronor och 90 öre som är schablonersättningen för företagare och politiker som saknar anställning, om de inte kan visa att de förlorar större summor på uppdraget. Exempelvis med uppgifter från företagets revisor. Därför försöker Erlandsson nu styrka sina utlägg, genom att skicka in en faktura som visar att det kostar honom 300 kronor i timmen i förlorad inkomst när han sysslar med politik och inte kan jobba i sitt företag UK Lantbruks AB

Underlaget och fakturan tolkas av kommunen som att han begär ersättning för 500 timmars arbete á 300 kronor det vill säga 187 500 kronor inklusive moms.Men det är fel, hävdar han. Bifogad faktura ska bara visa hans timkostnad som företagare. – Jag begär ersättning för förlorad arbetsinkomst enligt paragraf 13, det är inga konstigheter. Jag går plus minus noll på det här. Jag köper in tjänsten för 300 kronor per timme från bolaget och samma summa begär jag från kommunen, förklarar Ulf Erlandsson.(Paragrafen reglerar ersättning för faktiskt förlorad arbetsinkomst.) Det var i september i fjor som kanslichefen Maj-Inger Carlsson konstaterade att Ulf Erlandsson inte styrkt sin förlorade inkomst. Därför skulle han hädanefter få 90 kronor och 90 öre i stället för de 270 kronor i timmen han brukat begära och få.Det slogs dock larm redan i oktober 2012 om att Ulf Erlandsson bland annat inte styrkt med rätt underlag, när han begärde ersättning för sina politiska uppdrag. Men detta ledde inte till någon åtgärd förrän i september 2013. Han har nu uppmanatSs att lämna in rätta underlag. Därför har han skickat in en faktura till kommunen som visar, hävdar han, hur hans firma UK Lantbruks AB brukar ta betalt.

– Det här (300 kronor i timmen) är min faktiska kostnad och inte för mycket. Annars hade jag gått minus på de politiska uppdragen, förklarar Ulf Erlandsson som sitter i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, byggnadsnämnden och Hibab, Hässleholms industribyggnadsbolag.Ärendet ligger nu hos kommunchefen Bengt-Arne Persson för bedömning. – Ulf Erlandsson måste intyga sitt inkomstbortfall, annars ska han ha 90 och 90 i timmen, förklarar Bengt-Arne Persson.Han poängterar också att ersättningarna handlar om förtroende, allt kan inte granskas i detalj.– Ersättningarna bygger på att man intygar nästan på heder och samvete, det är ganska starkt, konstaterar han. På kommunstyrelsen i dag behandlas en revisionsrapport om politikernas arvoden och ersättningar. Där framgår att andra kommuner har högre schablonbelopp för företagare, exempelvis 160 kronor för förlorad inkomst. Revisionsbyrån föreslår också en höjning, i Hässleholm. Hässleholms kommun följer dock Region Skånes regler, vilket innebär 90 kronor och 90 öre i timmen till förtroendevalda som inte är anställda.  Den som är anställd får motsvarande sin timpeng i ersättning, en summa som ska styrkas med intyg från arbetsgivaren. Snittersättningn för de anställda som ingår i revisionens undersökning ligger på 191 kronor i timmen. Ulf Erlandsson tycker att schablonen för företagare är alldeles för låg.– Det är inte mycket och summan har inte ändrats på många år. Får jag inte täckning för mina utlägg kan jag inte hålla på med politik, förklarar Ulf Erlandsson. Ulf Erlandsson driver en enskild firma och är även med och driver två aktiebolag.

Fakta:Så mycket kostar politiken

Källa: Kommunstyrelsen

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.