Carl Bildt på väg till Donetsk

Världen Följ liverapporteringen här nedanför.
Publicerad 5 mars 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

2013 21 november: Ukraina avbryter samtal om ett avtal med EU och väljer närmare ekonomiskt samarbete med Ryssland. Protester utbryter, med krav på proeuropeiskt samarbete.1 december: Hundratusentals demonstranter samlas på Självständighetstorget i Kiev.11 december: Säkerhetsstyrkor avancerar mot demonstranter, men trycks tillbaka.17 december: President Viktor Janukovytj reser till Moskva och får ett ekonomiskt stödavtal. 2014 19 januari: Tiotals skadas i drabbningar mellan polis och demonstranter sedan 200 000 trotsat demonstrationsförbud.25 januari: Janukovytj inbjuder oppositionsledare att ingå i regering. De vägrar.28 januari: Premiärminister Mykola Azarov avgår.3 februari: EU, USA och Internationella valutafonden (IMF) överväger ekonomiskt stödpaket, men bara om Ukraina genomför politiska reformer. 7 februari: Janukovytj träffar Rysslands president Vladimir Putin vid OS-invigningen i Sotji.16 februari: Demonstranter lämnar Kievs stadshus, som de ockuperat sedan 1 december. Dagen efter utlovas amnesti.18 februari: Sammandrabbningar i Kiev med många dödsoffer — både civila och poliser. Säkerhetsstyrkor avancerar mot Självständighetstorget sedan en tidsfrist gått ut. 25 000 demonstranter är kvar på torget.20 februari: Polisen öppnar eld mot demonstranter.21 februari: Viktor Janukovytj pressas att utlysa nyval. Lämnar Kiev i helikopter. Sägs senare befinna sig i Charkiv, i östra Ukraina där han har sitt starkaste stöd. Kommer inte till planerade möten men stannar över natten i ett statligt residens. Spelar in video där han säger att han ännu är president och upprört fördömer övergångsledarna och kallar dem "banditer". 22 februari: Parlamentet beslutar att nyval ska hållas 25 maj och att Julia Tymosjenko ska släppas.23 februari: Parlamentet utser Oleksandr Turchynov till interimspresident.25 februari: Parlamentet efterlyser Janukovytj för inbladning i "massmord".26 februari: Ryssland höjer beredskapen för sina styrkor i närheten av Ukraina.27 februari: Beväpnade män tar över kontrollen över det regionala parlamentet och andra myndighetsbyggnader i Simferopol på Krim, där den ryska flaggan hissas. Parlamentet i Kiev utser Arsenij Jatsenjuk till ny premiärminister. 1 mars: Putin begär ryska överhuset om stöd för militärt ingripande i hela Ukraina, vilket han får.2 mars: Ukraina kallar in sina militära reservstyrkor.3 mars: Ryska soldater och militärflyg strömmar in till Krim i strid med överenskommelsen mellan de båda länderna. Enligt denna ska Ryssland varsla Ukraina senast 72 timmar innan man gör några truppförflyttningar.4 mars: Putin återkallar ryska styrkor till sina permanenta baser. (TT-AFP)

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.