Ogiltiga 30-skyltar kan fria fartsyndare

OSBY Man frias från fortkörning sedan kommunen hänvisat till fel lagtext.
Osby • Publicerad 5 mars 2014 • Uppdaterad 14 december 2021

Det var åklagare Christoffer Ramkvist som hade åtalat en Osbybo i 20-årsåldern för olovlig körning och hastighetsöverträdelse. Det förstnämnda brottet dömdes Osbybon för, men det sistnämnda, som gällde att han hade kört i 47 kilometer i timmen på en 30-sträcka på Södra Portgatan i Osby, blir han friad för. Domaren Jennie Kjellander hade nämligen tittat närmare på den lokala trafikföreskrift från november 2007 som styr hastigheten här. Och den visade sig innehålla ett fel.– Trafikföreskriften hänvisar till ett lagrum som syftar till andra typer av trafikregler än hastighetsbestämmelser. Det är enkelt att upptäcka om man läser noggrannt, säger Jennie Kjellander.

Det är kommunen som ansvarar för att skriva lokala trafikföreskrifter för gator inom tätbebyggt område. Föreskrifterna brukar inledas med formuleringen ”Osby kommun föreskriver med stöd av” följt av det lagrum i trafikförordningen som man åberopar. Problemet med den aktuella föreskriften är att den hänvisar till ett lagrum som tidigare handlade om hastighetsbegränsningar – men som sedan mitten på 2007 gäller förbud att svänga eller köra i viss riktning. Och därmed faller 30-skyltarna vid Ekbackeskolan hårt till marken, menar Hässleholms tingsrätt. I stället är det den normala hastigheten inom tätbebyggt område, 50 kilometer i timmen, som ska gälla, menar rätten. Åklagaren Christoffer Ramkvist hade på tisdagen ännu inte läst domen och kunde därför inte säga huruvida han ämnade överklaga eller inte.– Men om det är ett fel i grundbeslutet så känns det ändå som att de flesta domstolar hade ogillat denna stämningsansökan, säger han. Det är inte ovanligt att kommuners beslut kan vara lite svajiga.

Norra Skåne har tittat närmare på samtliga lokala trafikföreskrifter om hastighetsbegränsningar som Osby kommun utfärdat sedan mitten på 2007, då just denna punkt i trafikförordningen ändrades. Vid genomgången kan man hitta hänvisning till detta lagstöd i ytterligare sju lokala trafikföreskrifter. Det gäller bland annat en 30-zonen på Ebbarpsvägen och Kristianstadsgatan och 30-sträckor i Lönsboda. Men huruvida dessa hastighetsgränser också kan bedömas som ogiltiga har ingen domstol tagit ställning till.

Torbjörn Wester
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.