Stopp för nya bostadshus

Enkät Sösdalaborna är inte beredda att betala de hyror som krävs.
Hässleholm • Publicerad 5 mars 2014 • Uppdaterad 14 december 2021
Arkivbild
Arkivbild

En marknadsundersökning bland personer bosatt i Sösdala visar att 15 procent av de som är över 52 år är villiga att betala en månadshyra på maximalt 8000 kronor för en marklägenhet på tre rum och kök i Sösdala. Bara sex procent kan tänka sig betala mer i månadshyra.– En nybyggnation ger en månadshyra på 8000 kronor eller mer. Med det resultat som undersökningen visar har vi inte tillräckligt med underlag för att bygga, kommentarer Hässlehems VD Stephan Persson.Av samtliga de som svarat är 44 procent respektive 38 procent dock beredda att betala en hyra på 4 000 - 6 000 respektive 6 001 - 7 000 kronor för en trerumslägenhet i Sösdala. 82 procent av de som svarade räknar med att byta bostad någon gång inom de närmaste 20 åren. Drygt hälften i åldrarna 36-51 år tänker så och 86 procent i åldrarna 52-67 år. Av de som är äldre än 68 år vill 93 procent byta bostad inom 20 år.

Av de som vill flytta inom 20 år planerar en tredjedel att flytta inom 1-5 år, en tredjedel inom 6-10 år samt en tredjedel inom 11-20 år. En klar majoritet, 83 procent, vill flytta till en ny bostad inom Sösdala. Resten svarade att de vill flytta till en annan ort.I oktober 2013 fick 600 slumpmässigt utvalda Sösdalabor hem en enkät. Syftet med enkäten var att Hässlehem ville bilda sig en uppfattning om hur intresset för olika boendeformer i Sösdala ser ut, och framförallt intresset för marklägenheter. 60 procent svarade på den statistiska marknadsundersökningen.Utifrån resultatet av undersökningen har Hässlehems styrelse beslutat att inte göra någon nybyggnation på orten i dagsläget. Dock kommer Hässlehem att bevaka utvecklingen på marknaden även framöver, skriver man i ett pressmeddelande.

Här nedanför hittar du marknadsundersökningen sin helhet.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.