Stora brister på hönseri

NÄVLINGE Krokaröds broiler AB anmält för vanvård av 24 000 höns.
Hässleholm • Publicerad 5 mars 2014 • Uppdaterad 15 december 2021
Foto: Länsstyrelsen
Foto: Länsstyrelsen

Länsstyrelsen kritiserar djurskötseln på tio olika punkter. Ingen av byggnaderna har några fönster, trots att särskild dispens krävs från Jordbruksverket för att använda stall utan fönster.15 000 höns fanns i en byggnad som saknade tillstånd.Anläggningen har bara tillstånd för ett hus med 9 000 höns. Efter kontroll av detta uppgav innehavaren att det inte fanns fler. På vägen ut upptäckte inspektörerna dock hönsen i det andra huset. Där fanns också ett 15-tal tuppar i burar som var avsedda för värphöns. Tupparna räknas som slaktkycklingar och får inte alls hållas i bur.Hönseriets sjuka djur avlivas, enligt innehavaren, utan bedövning.Upp till tolv höns fanns vid inspektionen i varje bur, trots att det får vara högst tio.Verksamheten har tidigare fått föreläggande med vite om att inte hålla höns i oinredda burar. Ändå var vissa burar nu oinredda. Alla sandbaden var stängda.Länsstyrelsen ska nu utreda om det finns skäl att besluta om föreläggande och/eller förbud, förenat med vite, för att bristerna ska åtgärdas.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.