”Kommunen borde stå upp mot EU”

hässleholm Facket efterfrågar en större djärvhet i upphandlingarna.
Hässleholm • Publicerad 6 mars 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

– Vi har inte fått in några större klagomål på färdtjänsten, säger Kerstin Andersson (C) som är vice ordförande i omsorgsnämnden i Hässleholms kommun. Hon anser att den största bristen med att Samres telefonister befinner sig utomlands är att de saknar lokalkännedom.– Personen i andra änden borde vara närmare våra kunder. Men det viktigaste är att bilarna kommer i tid, säger hon.Kommunens avtal med Skånetrafiken löper ut vid årskiftet och kommer då att omförhandlas.

Bo Silverbern (M) är ordförande i omsorgsnämnden i Kristianstads kommun. Han säger att han är för ett samhälle där varor och tjänster kan röra sig fritt över nationsgränserna. – Att ungdomar i andra länder får ett jobb och lär sig svenska ser jag som någonting positivt, säger han. Bo Silverbern förklarar att kommunen i den offentliga upphandlingen inte kan kräva att leverantörens tjänster ska ligga i Sverige. – Det har att göra med EU-rätten, säger han.

Men enligt fackförbundet Unionens chefsjurist Martin Wästfelt är fallet lite mer komplicerat än så.– Svenska kommuner har en tendens att övertolka vissa regler på ett sätt som andra länder inte gör. Jag tycker att kommunerna borde bli djärvare och vågastå upp mot EU, säger han.Nyligen antog Europaparlamentet en resolution som innebär att kommuner kan lägga större vikt vid miljö- och arbetsmarknadsskäl när de gör upphandlingar. – Kommunerna måste göra en avvägning. Å ena sidan billig färdtjänst, å andra sidan lite dyrare färdtjänst men också en investering i jobb, säger Martin Wästfelt.

Julius Viktorsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.