När är det nog?
Ett jobb med ett lönekuvert som skulle innebära att han fick möjlighet att betala för sina barns utbildningar, som skulle finansiera huset han och hans fru byggt och dessutom ge honom möjlighet att gå i tidig pension. Varför ens tveka på ett sådant erbjudande är den första givna reaktionen. Jo, därför att erbjudandet innehöll ett antal mindre attraktiva val. Jobbet skulle innebära att han var tvungen att spendera ännu mer tid på resande fot vilket skulle påverka familjen. Det nya jobbet skulle dessutom riskera att han ibland blev tvungen att sälja sådant han själv inte tror på. Sist men inte minst skulle han bli tvungen att lämna sin nuvarande arbetsplats och arbetsuppgifter han till stora delar älskar.”När är det nog?” var en fråga om pengar och delvis om karriär, för det ska tilläggas att min vän redan skapat sig ett namn i branschen där han verkar och med detta dessutom en lön som mycket väl går att leva på. Och där står han då mitt i livet, med en bra karriär, en bra tillvaro och en trygg ekonomi. Han är nöjd, men har fått ett erbjudande som innebär ekonomiskt oberoende, ett oberoende som dock har ett pris på livets andra värden. Frågan som han därmed ställer sig är om han vågar tacka nej till ytterligare karriär och pengar? Men frågan är också – när är det nog?
Vill man luta sig mot forskningen för att besvara den frågan ser svaren lite olika ut. En rapport från Princeton University menar att pengar bidrar till lycka, men att det finns en övre gräns för när pengarna inte längre förhöjer glädjen. Samtidigt finns det också forskning som hävdar att pengar i mycket mindre grad än vi tror bidrar till lycka. Det finns helt enkelt annat i livet; vår familj, vårt sociala nätverk och vår hälsa.För egen del brukar jag hävda att pengar inte gör en lycklig, men de underlättar. På så vis stämmer nog ändå forskningen från Princeton University väl utifrån att den pekar på att mer pengar än man egentligen behöver snarare kan leda till bekymmer om hur man bäst placerar överskottet eller kanske leder det också till att drömmarna om det man vill ha blir för lätta att uppnå. Håll drömmen vid liv brukar det heta, men kanske är det också så att drömmen håller en vid liv.
Ser man till världens rikaste och mäktigaste personer är det naturligt att tänka att det måste ha ”varit nog” för länge sen. Men då de ofta eftersträvar att få ännu mer talar också detta för att pengar inte är liktydigt med lycka. Deras drivkrafter och motiv för att inte bara luta sig tillbaka och vara nöjda med vad de uppnått är däremot troligen olika. Med sitt lugn och sin ofta vänliga uppsyn är det nog så att Bill Gates i stort trivs med att hålla igång och att han älskar sitt jobb. Ser man istället till Vladimir Putin och den makt och troligen stora rikedom han har tillgång till drivs han snarare av en oro för den dagen han inte längre har makt. Han älskar att stå i centrum och lever för bekräftelse.
”När är det nog?” frågade min amerikanske vän och jag svarade: Pengar kan underlätta, men de gör dig inte självklart lycklig. Ta en titt i bankboken, men överlåt den avgörande rösten åt magkänslan.