Dags att riva – avtalet klart

HÄSSLEHOLM Gamla Perrong 23-huset ska ge plats åt lägenheter.
Hässleholm • Publicerad 7 mars 2014 • Uppdaterad 15 december 2021
Den här vyn kan snart vara ett minne blott. Nu har Hässlehem köpt Perrong 23-huset och den intilliggande parkeringsplatsen. Inom två år ska huset enligt avtalet vara rivet och ett flerbostadshus påbörjat. Foto: Kristina Höjendal
Den här vyn kan snart vara ett minne blott. Nu har Hässlehem köpt Perrong 23-huset och den intilliggande parkeringsplatsen. Inom två år ska huset enligt avtalet vara rivet och ett flerbostadshus påbörjat. Foto: Kristina Höjendal

Det som man pratat om i många år är nu alltså ett stort steg närmre verklighet. Den rödbruna tegelbyggnaden, uppförd 1913 och därmed äldre än själva staden, med intilliggande mark har sålts för totalt 1 140 000 kronor till Hässlehem, som ska riva och bygga nytt inom två år.I köpet ingår fastigheten Tingsbacken 13 som sålts för en krona, Tingsbacken 12 och en del av fastigheten Hässleholm 87:5 som sålts för 1,14 miljoner.

Hässlehem AB förbinder sig samtidigt att delfinansiera en ny cirkulationsplats i korsningen Viaduktsgatan/Stobyvägen genom att bidra med 600 000 kronor. Ytterligare 100 000 kronor ska bolaget lägga på en ombyggnation av Lövgatan mot Viaduktgatan och därtill 260 000 kronor för att de tar i anspråk befintliga parkeringsplatser.

Enligt Hässlehems vd Stephan Persson finns det i dagsläget varken någon tidsplan för projektet eller några planer på hur bostäderna ska se ut.– Detta får komma fram under processen.Kommunens exploateringschef Jakob Tannerfalk säger att kommunen inte ställt några krav på bevarande av till exempel den hundraåriga fasaden i samband med nybyggnationen, vilket vissa uttryckt önskemål om.– Hur skulle de då kunna bygga nytt? säger han och tillägger att byggnaden inte är q-märkt eller skyddad på något annat sätt.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.