Kristina och Baltzar Wachtmeister.

Åttonde generationen
på Wanås gods

Vanås Han växte upp i den västra flygeln på Wanås. Nu har Baltzar Wachtmeister bosatt sig i den östra flygeln på andra sidan gårdsplanen. Vägen dit tog 20 år och gick via Paris, New York och Stockholm.

Baltzar Wachtmeister tog vid årsskiftet över Wanås gods efter sin pappa C-G.
Han är därmed åttonde generationen på Wanås.
Baltzar föddes i Stockholm 1974 och bodde under sina första elva år i Stockholm och Östergötland. 1985 tog hans pappa Carl-Gustaf över Wanås gods efter sin far och familjen flyttade till Skåne.
Baltzar gick på Västerskolan och Snapphaneskolan innan han började på samhällsprogrammet på Söderportskolan.
Det var i gymnasieåldern han, som äldsta syskonet, på allvar blev medveten om att det var aktuellt att han så småningom skulle ta över gården.
Samtidigt var hans pappa fortfarande förhållandevis ung och att driva Wanås gods låg långt fram i tiden när Baltzar tog studenten 1993.
– Jag har nog alltid velat ta över. Samtidigt ville jag visa att jag ”dög” inom konkurrensutsatta yrken, det var viktigt för mig att bygga en egen karriär. Framförallt ville jag nog bevisa för mig själv, säger Baltzar.
– Jag valde samhäll på gymnasiet för att jag var intresserad av juridik. Och jag gillade Söderport, jag hade superkul där.

Efter studenten gjorde Baltzar lumpen i Karlskrona och sedan väntade juridikstudier i Lund. Examen tog han 2000.
Han jobbade sen som advokat i Paris och New York och i den amerikanska världsmetropolen trivdes Baltzar utmärkt.
– Där finns allt. Det var ett tufft och utmanande jobb och jag fick verkligen chansen att testa mig själv. Det var nyttigt.
– Tanken var att jag skulle ta över Wanås när jag var 39 och pappa 64. Så 2000 hade jag 10-12 år framför mig innan jag skulle ta över och det var definitivt ett alternativ att tillbringa de åren i New York.
Men terrorattentatet den elfte september 2001 förändrade planerna.
– Det var en mycket sorglig och intressant upplevelse. Den ledde till en varm och mjuk stämning i staden när alla slöt sig samman för att hjälpa varandra genom det. Men det gjorde ändå att vi valde att flytta hem. Dels funderade man på tryggheten och säkerheten, men framförallt dog arbetsmarknaden.

Från New York gick flyttlasset till Stockholm. 2003 började Baltzar på en nystartad advokatbyrå och så småningom hade han avancerat till delägare.
– Stockholm kändes naturligt. Vi visste att vi skulle flytta till Wanås så småningom, så vi satsade på storstadslivet. Vi bodde mitt i stan, körde aldrig bil, käkade sallad till lunch, allting, ler Baltzar.
Under Stockholmsåren fick Baltzar och hans fru Kristina (som kommer från Åhus) fyra döttrar. Samtidigt började diskussionerna kring generationsskiftet på Wanås ta form.
– Under de första tio åren efter studenten funderade jag inte på övertagandet. Jag hade det i bakhuvudet och ville göra det, men det var inget jag tänkte på. Sista tio åren tänkte vi mer på det och började diskutera hur vi skulle gå till väga.

Baltzar, hans föräldrar och hans syskon hittade lösningar som alla var med på.
– Vi har goda relationer inom familjen och har umgåtts mycket genom åren. Och vi hade en gemensam önskan att behålla Wanås inom familjen. Jag vill poängterade att alla mina syskon hade varit lämpade att ta över. Nu blev mina syskon kompenserade på andra sätt och jag tog över gården.
– Jag ser mig som en förvaltare, en länk i kedjan. Jag hoppas att gården ska kunna vara kvar i familjen i minst åtta generationer till.
I augusti i fjol flyttade Baltzar ner med sin familj till Wanås och vid årsskiftet tog han över som vd.
Från Paris, New York och Stockholm till – Knislinge …?
– Det finns så klart mycket i Stockholm som inte finns här. Men omvänt finns det mycket här som inte finns i Stockholm. Just nu passar det här oss bättre. Barnen går på Västerskolan, det känns lite nostalgiskt, jag har ju själv gått på Västerskolan.
– Jag tycker att alla ställen – New York, Paris, Stockholm och Wanås – är fantastiska. Vi var noga med att renovera och fixa till allt innan vi flyttade ner och alla trivs bra. Och jag tror på förändring, det är nyttigt och roligt.
Vad har resan från västra till östra flygeln – en resa på 20 år med stopp i tre storstäder – betytt?
– Den har varit väldigt viktig. Jag har lärt mig mycket. Och de sista åren i Stockholm började jag känna mig redo att ta över Wanås och nu känns det väldigt inspirerande att bo och jobba här.

FAKTA
Namn: Baltzar Wachtmeister.
Ålder: 40.
Bor: Östra flygeln på Wanås.
Familj: Frun Kristina, 39, barnen Alice, 8, Ruth, 7, Ingrid, 3 och Betty, 1. Mamma Marika, pappa Carl-Gustaf. Bröderna Harald och Didrik (tvillingar), 36, systrarna Amanda, 34, och Hedda, 24.
Yrke: Ägare och vd, Wanås gods. Åttonde generationen på godset. Wanås gods har fem olika verksamheter: Mjölk (och kött), växtodling, skog, hyreshus och jakt. Mjölk är den största med en omsättning på 21 miljoner kronor. Totala omsättningen är 42 miljoner kronor.
Advokat och delägare i advokatbyrån Flood Herslow Holme. Han har sedan han tog över Wanås gods halverat sin ägardel och jobbar 50 procent på advokatbyrån.
Intresse: Jakt. ”Jag är uppvuxen med jakt, det är ett sätt att träffas och umgås med familj och vänner.”

Fem frågor
1Vad betyder Wanås konst?
– Konstverksamheten gör Wanås till en intressantare, mer inspirerande och mer dynamisk plats att bo och leva och verka på. Wanås konst berikar våra liv och berikar området. Och Wanås konst är ett bevis på att om du gör någonting riktigt bra kommer det folk, oavsett var det är.

2 Vad tycker du om att busslinjen till Wanås lagts ner?
– Jag förstår det inte. Det är förödande för vår personal och för de 60-70 000 människor som vill ta sig hit. Jag förutsätter att kommunen hittar ett alternativ.

3Vad tycker du om Östra Göinge?
– Som advokat vill jag gärna jobba som affärsjurist här i området. Det är ett intressant område ur företagsperspektiv med en spännande entreprenörsanda. Jag gillar området. Naturen, historiken – jag tycker det är en fantastisk plats.

4Hur fungerar det att driva Wanås samtidigt som du är kvar på advokatbyrån?
– Jag är tacksam över att kunna ha kvar advokatverksamheten. Det fungerar främst tack vare att det är två flexibla jobb och att det finns väldigt duktig och förstående personal på båda arbetsplatser. De anställda på Wanås är kunniga, lojala, ansvarstagande och trevliga.

5Framtiden för Wanås gods?
– Pappa gjorde en fantastisk gärning under sina år som förvaltare. Jag tar över en snöboll som redan rullar och det känns lustfyllt. Jag vill driva verksamheten vidare på det ekologiska spåret. Målet är att förädla och växa. Vi vill sälja gårdens produkter till besökarna och till butiker i närområdet. Det finns planer på hotellverksamhet under arbetsnamnet Wanås lodge och på längre sikt finns drömmar om ett eget mejeri och ett ölbryggeri.

Dagens fråga

Brukar du fika varje dag?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×