”Alla kommunalråden ansvariga”

HÄSSLEHOLM Förre kommunchefen Johan Eriksson: Det är klart att hela dåvarande kommunstyrelsens arbetsutskott var medansvarigt för avtalet.
Hässleholm • Publicerad 11 mars 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

De nuvarande kommunalråden lade vid fredagens presskonferens huvudansvaret för det dyra avtalet på kommunstyrelsens förre ordförande Urban Widmark (M) som skrev under det. Han skyller i sin tur på Johan Eriksson, som han menar redan hade godkänt det, och även på dåvarande kommunalrådskollegorna Tommy Nilsson (S) och Lars-Göran Wiberg (C).

Johan Eriksson är dock tydlig med att det var politikerna som beslutade.– Jag bara verkställde det de hade beslutat och då menar jag alla kommunalråden, inte bara ordförande, säger han.Han medger dock att han som jurist också hade en rådgivande roll och ansåg att avtalet var enligt reglerna och att ksau hade rätt att teckna det.– De hade delegation, säger han.Men han minns inte detaljerna.– Det var ju 2011, så det var länge sedan, säger han.Lars-Göran Wiberg, den ende av de tre som i dag är kvar som kommunalråd, är nu tveksam till om delegationen gällde. Han medger dock att alla kommunalråden var medansvariga, även om det var Widmark som skrev under.Kommunstyrelsen beslöt i juni 2011 att ge arbetsutskottet delegation att besluta om val av leverantör av parkeringsplatserna. Något direkt beslut att kommunalråden också skulle skriva under avtal togs inte.– Det finns en otydlighet om erforderliga beslut var tagna, säger Wiberg.Han konstaterar att den allmänna delegationsordningen vid den tiden bara gav kommunstyrelsen mandat att besluta om affärer för högst två miljoner kronor och 15 år. 80-miljonersavtalet borde då ha tagits i fullmäktige.– Vi hade varken mandat att fatta beslut om så mycket pengar eller så många år utan delegation. Antingen är delegationen korrekt eller inte. Det är ett av skälen till att revisorerna måste titta på detta. Vi fattade bara beslut om leverantör och litade på tjänstemännen, säger han.Det finns en del likheter mellan avtalet om parkeringsgaraget och det om trygghetsboendet Pärlan. Urban Widmark skrev under avtal utanför den vanliga delegationen, de diariefördes långt efter att de hade upprättats och de lovade många år och många miljoner till Kunskapsporten.– En stor skillnad var att Johan Eriksson skrivit under om garaget, säger Wiberg.

Han konstaterar att det hade varit bra att bredda upphandlingen.– I efterhand tycker jag att vi skulle gjort så. Ett underjordiskt garage är bland det dyraste man kan bygga. Men långsiktigt är tomterna där för värdefulla för att bara ha parkering på, säger han.Kommunfullmäktige avsatte dock pengar i budgeten för både 2013 och 2014. Summan på 2,6 miljoner kronor omfattar garagehyran på 3,55 miljoner kronor minus den knappa miljon som p-avgifterna förväntades inbringa.– Frågan har alltså diskuterats i budgetfullmäktige, säger Wiberg.

bottom
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.