Plåtslageri blir ny bostad

VINSLÖV Norra Skånes nya bloggare Alicia Göransson räds inte stort projekt
Hässleholm • Publicerad 12 mars 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
återstår massor av arbete
återstår massor av arbete

Tveksamt trycker jag ned handtaget till den stora röda plåtbyggnaden på Borgargatan i Vinslöv. Är det verkligen här? Jodå, ett par meter in på det grå betonggolvet hör jag röster uppifrån den mörka vinden. Bara att klättra uppför stegen, med andra ord.Väl uppe silas ljuset på ett närmast magiskt sätt genom gavelns gamla fönster. Väggarnas lätt vitmålade panel står i vacker kontrast till de ålderdomliga, men nyslipade, takbjälkarna.

– Vi gillade kombinationen av det industriella och det gamla. Här kunde vi få båda delarna, konstaterar Alicia.– Golvet vi står på ska bort så småningom. Här ska vara öppet ända upp i nock, fortsätter och en entusiastisk glimt tänds i de blå ögonen.Det mesta är utblåst för att ge plats åt nytt, men i en hörna står kvarlämnade rester från husets siste industriman.– Vi tror att huset är byggt på 1920-talet. Sedan 70-talet och fram tills för två år sedan har här varit plåtslageri, berättar Alicia vars far övertog byggnaden med tanken att eventuellt bygga om den till lägenheter.Men tiden gick och i somras när Alicia och sambon Jonas som bäst funderade att flytta från Malmö och hem till Vinslöv stod lokalerna fortfarande orörda. Nu föddes en vild idé hos Alicia och Jonas: att köpa fastigheten och bygga om den till bostad.

Det krävde en hel del funderande såväl som räknande på kostnaderna, men i oktober slog paret till. Nu lejer de ut det mesta av arbetet med att göra lokalen beboelig men Jonas försöker hjälpa till så gott han kan. Tanken är att familjen ska flytta in redan till sommaren.Renoveringen kan alla som vill följa på Alicias nystartade blogg på NorraSkåne.se.– Här kommer att bli ett stort kök och här intill blir ett vardagsrum, med öppet upp till nock, berättar paret.

Industrikänslan ska absolut inte renoveras bort, tvärtom.– Vi kommer att lägga golvvärme men därefter gjuta ny betong till golvet och förse det med någon typ av finish, så att man behåller känslan.– Även de synliga reglarna i taket och balkarna i järn ska finnas kvar. Och vi ska stapla murblock längs väggarna och sedan putsa dem.Totalt blir boendeytan på inte mindre än 390 kvadrat, i ett enda plan.– Köket blir lika stort som hela vår lägenhet är idag! konstaterar Alicia.

Fakta:Läs Alicias blogg:

Från verkstad till bostad

 

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.