”Det är en hoppfull film”

Buff ”Nånting måste gå sönder” har inte haft svensk biopremiär, men har redan vunnit priser.
Publicerad 13 mars 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

Nånting måste gå sönder bygger på Eli Levéns roman ”Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats” och när Saga Becker läste boken kände hon att rollen som Sebastian – en ung transperson som upplever den första stora kärleken – var som gjord för henne.– Jag såg en annons i QX om att man sökte skådespelare till filmen, berättar hon när vi träffas på ett litet kafé i ett soligt och vårvarmt Malmö. – Jag hade hört talas om Elis bok tidigare och velat läsa den så jag åkte in till stan, köpte den och läste ut den direkt. Och det hände något med mig under läsningen. Boken fick i gång mig och jag kände att jag ville vara en del av det här.

Saga Becker skickade ett mejl om att hon ville provspela och trots att hon aldrig skådespelat förut fick hon rollen som Sebastian.– Jag kände att jag kunde bidra med något eftersom jag själv är transperson och kände igen mig i Sebastian, i problematiken och i sökandet som han går igenom – att finna en plats och att finnas till i en hård och normativ värld.Nånting måste gå sönder utspelas under en kort period i ett somrigt Stockholm där Sebastian möter den jämnårige Andreas. De blir förälskade men Andreas vågar inte stå för deras kärlek. Samtidigt är Sebastian på väg att hitta fram till den kvinna, Elli, som han känner att han har inom sig.

Det är en känsloladdad film med många starka och utlämnande kärleksscener mellan Sebastian och Andreas men Saga Becker upplevde ändå aldrig den fysiska nakenheten framför kameran som speciellt jobbig.– Den var inget mot den själsliga nakenheten, förklarar hon. En kropp är bara en kropp. Det är de andra bitarna som är svåra och så viktiga att de blir på riktigt.Sagas motspelare Andreas spelas av en annan Malmöbo, Iggy Malmborg, som är en erfaren skådespelare och performanceartist och var ett stort stöd för henne under inspelningen.– Vi fick oerhört mycket stöd av Ester Martin Bergsmark också, säger hon. Vi pratade oavbrutet under hela inspelningen och våra karaktärer fick verkligen växa fram.Saga Becker berättar att de också hade två ”rock'n'rolldagar” där de körde helt utan manus. – Sebastian och Andreas fick bara hänga på stan och så improviserade vi och kameran bara hängde på.

Inspelningen av Nånting måste gå sönder inleddes redan 2010 och pågick under sju veckor. Efter det gjorde man ett uppehåll på nästan två år medan Ester Martin Bergsmark gjorde färdigt sin förra film, Pojktanten. Sedan återupptogs filmandet av Nånting måste gå sönder igen.– Då hade Ester och Eli skrivit till en del nya scener som utvecklade filmen, säger Saga som hade hunnit raka håret under tiden och fick använda peruk. Filmen blev färdig två dagar före Göteborgs filmfestival där den var invigningsfilm och Saga Becker har vid det här laget sett den färdiga filmen med publik vid flera tillfälle.– Jag kände mig verkligen tagen efteråt och det kändes bra att publiken skrattade också.Nånting måste gå sönder är en stark och stundtals ganska destruktiv historia men Saga Becker ser den ändå som hoppfull.– Det handlar ju om att acceptera och våga älska en annan person och att acceptera och våga älska sig själv. Det finns en väldig styrka i den. Och det är också en nyttig film att se, det här med att man kan bli kär i en människa man inte trodde man kunde bli kär i. Och så är den oerhört viktig eftersom transperspektivet nästan inte alls finns i svensk film.

Under Buff kommer Saga Becker självklart att finnas på plats i publiken när filmen visas och hon ser också mycket fram emot att åka till Tribeca Film Festival med den men hennes allra närmaste framtidsplaner har inte så mycket med film att göra.– Jag skriver på min debutroman, avslöjar hon, och den bara måste bli färdig i år. Det gäller att fokusera.Fast skulle hon få ett film­erbjudande igen skulle hon definitivt inte tacka nej. Speciellt inte om det kom från Ester Martin Bergsmark.– Ester Martin Bergsmark är en så fin konstnär, säger Saga Becker. För honom handlar det så mycket om hjärta och om ett personligt engagemang.

bild 1/2
Saga Becker.Foto: Claudia Kent
Saga Becker Foto: Claudia Kent
Saga Becker.Foto: Claudia Kent
Saga Becker Foto: Claudia Kent
Fakta:

Nånting måste gå sönder är är regisserad av Ester Martin Bergsmark och baserad på Eli Levéns roman ”Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats” från 2010.  Ester Martin Bergsmark slog igenom som regissör med guldbaggebelönade dokumentären Maggie på balkongen (2008).

I en artikel i DN beskriver Bergsmark Nånting måste gå sönder som den avslutande delen i en trilogi som inleddes med Eli Levéns roman och där Bergsmarks andra film, Pojktanten (2012), är del två.

Huvudrollerna i Nånting måste gå sönder spelas av Saga Becker (Sebastian) och Iggy Malmborg (Andreas). Iggy Malmborg är skådespelare och performanceartist och är bland annat andra halvan av projektet White on White som uppträtt på Inkonst I Malmö och han har också varit med i Skumtimmen och i den dansk-svenska tv-serien Bron. Saga Becker gör skådespelardebut med Nånting måste gå sönder.

Nånting måste gå sönder förhandsvisades på Buff på onsdagskvällen och visas även i dag  – 13.00 på Spegeln. Den har sedan svensk biopremiär 28/3 och i april är den med och tävlar på Tribeca Film Festival i New York.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.