Vattenkraftstation invigdes i Knislinge

KNISLINGE 40 miljoner för E.ON:s första nybygge på 25 år.
Publicerad 13 mars 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
Patric Åberg startar kraftstationen. Torbjörn Tärnhuvud
Patric Åberg startar kraftstationen. Torbjörn Tärnhuvud

Vattenkraftverket i Knislinge har anor från 1925, men den äldre av de två befintliga kraftstationerna togs ur bruk i mitten av 90-talet och sedan dess har E. ON ”spillt vatten” i Knislinge. Men 40-miljonerssatsningen ändrar på det. – Knislinge har varit en flaskhals, där vi har haft potential att producera mer. Det var det som triggade projektet, säger projektledaren Oscar Janderberg.Nu är en ny vattenkraftstation på plats och därmed ökar produktionen av förnybar el i Knislinge från 2,7 GWh till 6,5 GWh, vilket är tillräckligt för att tillgodose behovet av hushållsel till ungefär 1 300 svenska hem.

Helt ny är inte anläggningen. När den gamla revs för att ersättas med den nya vattenkraftstationen sparade man teglet från den gamla byggnaden för att återanvända det till fasaden. Detta på grund av att vattenkraftstationen ligger mitt inne i samhället vid Helge å och det därför var viktigt att utforma byggnaden så att den passar in i omgivningen. – Det här är ett stort och unikt projekt som innehöll flera utmaningar. Men våra medarbetare och entreprenörer har gjort ett mycket bra jobb och det blev ett lyckat resultat. Och jag vill passa på att tacka de närboende här i Knislinge, som visat stor förståelse och intresse kring projektet, säger Janderberg.

Torbjörn Tärnhuvud, vd för E.ON vattenkraft, var mycket nöjd.– Att inviga ett nytt vattenkraftverk är fantastiskt roligt, säger han.Tärnhuvud påpekade att det inte längre byggs nya vattenkraftverk i Sverige. Därför är det helt rätt väg att gå att ”riva en gammal byggnad, spara teglet, gräva en sex meter djup grop, sätta ner ett modernt och effektivt aggregat och mura upp teglet igen”, som han uttryckte det.– Det är i och för sig en kraftig förenkling, ler Tärnhuvud.– Men att effektivisera vattenkraftverk så att vi ökar produktionen utan att öka miljöpåverkan är bland det bästa vi kan göra. Jag fick reda på att Knislinge har ungefär 1 300 hem och Knislinges vattenkraftstation kan nu producera el till runt 1 300 hem. Så man kan säga att Knislinge nu är i stort sett självförsörjande när det gäller el.

Det var kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) som fick äran att inviga anläggningen genom att trycka på startknappen. Åberg hyllade vattenkraftstationen och menade att den är helt i linje med Östra Göinges satsning på att vara ”Skånes gröna hjärta” samt kommunens arbete med att utveckla Knislinge.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.