Cheops’ Cave satsar stenhårt på musiken

Musik Bandet har inte funnits i ett år än, men arbetar hårt.
Publicerad 14 mars 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
Cheops’ Cave består av August Olsson
Cheops’ Cave består av August Olsson

Först ska vi kanske reda ut det här med arenaspelningen. Jo, bandet spelar faktiskt i en arena, nämligen Kristianstads, men det är i samband med att stadens handbollslag spelar hemmamatch. Och med en potentiell publik på 5 000 personer är det med råge den största publik bandet spelat inför.– Det är väldigt nervöst men vi ser det som en enorm möjlighet att nå ut. Jag hoppas många sitter kvar i arenan under pausen, säger Erik Lundow.

Det publiken får höra är ett ungt band, förutom Erik består det av Joel Bengtsson på trummor, August Olsson och Sebastian Wihlborg på gitarr och August Rauer på sång och gitarr, som alla är födda 1994 eller 1995. Musiken de spelar beskriver de själva som indierock och låtarna skriver de tillsammans. – Det brukar gå till så att jag och August Olsson har lite idéer som vi sätter oss och jobbar med. När vi har en grund tar jag hem och spelar in det, sedan skickar jag det till alla i bandet, som var och en lägger till sin egen krydda, säger Erik Lundow. Hittills har de inte haft några problem att komma överens om hur bandet ska låta. – Texterna skriver August Olsson och jag och det är ett evigt krystande – de måste betyda något men vi gillar inte när det man kan läsa en mening rakt av, den måste kunna tolkas på flera sätt, beroende på vem som lyssnar.

Vad gäller musiken strävar de efter enkelhet, och influenserna hämtar de såväl från band som de lyssnar mycket på, som Arctic Monkeys och Strokes, som från andra håll. – Vi har alltid haft tanken att vår musik ska låta simpel – hellre smart upplagt och enkelt än överarbetat, säger Erik Lundow.Sedan bandet bildades i augusti har det jobbat hårt. Och hållt sig framme. Bara i år har killarna medverkat i inte mindre än tre musiktävlingar.

I Emergenza gick de vidare till skånsk semifinal, som äger rum den 22 mars på Babel i Malmö, och fick beröm för sin energi och musikalitet. I Musik Direkt, där deras deltävling hölls i Kristianstad konserthus förra veckan, fick de också goda vitsord för sin musik, men missade vidare avancemang.– Den kritik vi fick var att vi behövde arbeta på ett gemensamt scenspråk. Det tog vi till oss direkt och kunde använda när vi nästa dag gjorde vår tredje spelning i Livekarusellen. Om vi gått vidare i den tävlingen får vi veta först i april, säger Erik Lundow. Bandet har också spelat in en ep, som finns bland annat på Spotify. – Vi lade alla våra besparingar på den och hittills har vi fått väldigt positiv respons, säger Erik Lundow.

En gemensam nämnare för alla fem killar i bandet är estetiska programmet på HTS, Hässleholms Tekniska skola. Det var här de träffades och lärde känna varandra. Erik Lundow, August Rauer och Joel Bengtsson går sista året nu, de andra två lämnade skolan i våras. En annan är deras inställning.– Vi satsar stenhårt på detta. Målet är att lyckas och vi har satt undan alla planer på vidare studier. Om två år har vi förmodligen flyttat till London tillsammans, det är där den musik vi spelar kommer ifrån så det är dit vi vill, säger Erik Lundow.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.