40-tal manifesterade mot nazism

Älmhult I Älmhult hölls i helgen stödmanifestationer mot det nazistiska våldet.
Osby • Publicerad 15 mars 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
I ett blåsigt Älmhult såg Ida Isaksson och Jenny Manninen till att en manifestation mot nazivåldet hölls på lördagen. Foto: Torbjörn Wester
I ett blåsigt Älmhult såg Ida Isaksson och Jenny Manninen till att en manifestation mot nazivåldet hölls på lördagen. Foto: Torbjörn Wester

Det var Älmhultsborna Ida Isaksson och Jenny Manninen som hade sett till att manifestationen blev verklighet. I blåsten fäste de en ”Kämpa Showan”-banderoll på torgets scen och bjöd in personer att tala, bland annat om erfarenheter av rasism och främlingsfientlighet. De själva inledde.– Redan när jag var 13 och bodde i Osby och kom ut som feminist och antirasist hände det att folk körde efter mig i sina bilar och skrek glåpord, berättade Ida Isaksson.Artisten Nenne Mehari, uppväxt i Loshult, berättade också om minnen av intolerans från uppväxten, bland annat om hur han blev retad för sin hudfärg i dagis och hur han under en fotbollsmatch i trean blev kallad ”neger”.Även miljöpartisten Anna-Karin Bengtsson från Osby fanns bland talarna.Manifestationen besöktes av ett 40-tal personer samt två poliser som bevakade arrangemanget. Poliserna ville dock inte vara med på den gruppbild som togs av deltagarna tillsammans med banderollen efter manifestationen.Liknande manifestationer hålls i helgen även bland annat i Malmö, Helsingborg, Göteborg och Västerås.

torwes0
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.