Kråkjakten blåste bort

FJÄLKINGE Jägare på kråkjakt kom hem med magert byte.
Publicerad 16 mars 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Kråkan är knappast någon kulinarisk höjdare. Men det var heller inte för att fixa helgmiddagen som ett gäng jägare i lördags morse gav sig ut i trakterna kring Fjälkinge utanför Kristianstad för att skjuta kråkor. I stället handlar det om att hålla kråkstammen i schack.– Kråkan är en predator som gör en hel del skada. Den plockar ägg för småfåglar och skadar småvilt, säger jägaren Åke Fäldt i Kristianstad-Bromölla jaktvårdskrets.Dessutom ställer den till förtret för bönder, då den smutsar ner ensilage, fyller jägarkollegan Bosse Ferm, som också deltog i kretsens årligen återkommande kråkjaktsdag, i.Men de allra flesta kråkorna överlevde dagen. Vinden var på deras sida. Även om man lyckas ta sig relativt nära så är det inte lätt att pricka en kråka i den blåst som rådde på lördagsmorgonen. Föreningen, som bjöd på fika vid skjutbanan i Fjälkinge efter jakten, tänkte också bjuda alla som kunde uppvisa skjutna svartfåglar 25 skott samt en gratis hagelserie på banan. Men det var få jägare som levde upp till det kriteriet. – Det var sämsta tänkbara förutsättningar, jag lyckades bara skjuta en, säger Åke Fäldt. En lugn och stilla dag är det betydligt lättare, förra året sköt vi mellan 60 och 100 kråkor på kråkjaktsdagen.En som lyckades bättre var Bosse Ferm. Han prickade dubbelt så många. Alltså två.– Det man alltid måste tänka på är att inte vara längre ifrån än 25 meter. Men det var ändå helt omöjligt i dag, det var ett riktigt busväder.Hans rekord är 20-talet skjutna kråkor på en morgon, berättar han. Och även om lördagen gick dåligt så har han halva frysen full med nedfrusna kråkor därhemma. På en säsong brukar han skjuta uppemot 200 kråkor. Men han sparar dem inte i frysen för att äta senare.– Nej, det är inget matnyttigt. Men de går att använda som apporteringsvilt när man tränar hundar.

bild 1/2
De flesta kråkor klarade sig helskinnade i blåsten. Men dessa två föll offer för jägarna.
Bosse Ferm och hunden Jambo återvände från lördagsmorgonens kråkjakt med magert byte  endast två kråkor. Foto: Torbjörn Wester
De flesta kråkor klarade sig helskinnade i blåsten. Men dessa två föll offer för jägarna.
Bosse Ferm och hunden Jambo återvände från lördagsmorgonens kråkjakt med magert byte  endast två kråkor. Foto: Torbjörn Wester
torwes0
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.