Annons

P-automaten krävde honom på 10 000

HÄSSLEHOLM Fick lyfta upp bommen för att komma ut ur garaget
Hässleholm • Publicerad 18 mars 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
Bommen öppnades inte eftersom han inte betalat avgiften på 10 000 kronor. Det gick inte heller att komma fram på telefonnumret som står på skylten. Foto: Eva Sandström/ARKIV
Bommen öppnades inte eftersom han inte betalat avgiften på 10 000 kronor. Det gick inte heller att komma fram på telefonnumret som står på skylten. Foto: Eva Sandström/ARKIV

Yngve Sunesson, som bor i Markaryd, parkerade i garaget på torsdagsmorgonen för att ta tåget till Stockholm. Efter cirka 36 timmars parkering kom han tillbaka för att hämta sin bil efter klockan 18 på fredagskvällen.När han skulle betala i automaten blev han konfunderad.– Jag förstod först inte hur mycket jag skulle betala, displayen visade en massa siffror, berättar han.

Han räknade ut att fyra kronor per timme borde bli 144 kronor och lade i en hundralapp till att börja med. Då ändrade siffrorna sig till 9 956 kronor. När han lade i en tjuga till drog automaten av 20 kronor från beloppet.– Det betyder att den från början krävt 10 056 kronor, konstaterar Sunesson.Han betalade 160 kronor för att vara på säkra sidan och försökte köra ut ur garaget.

Annons

Men det gick inte alls. Bommen öppnades inte eftersom han inte betalat hela avgiften.Han försökte ringa på det telefonnummer som anges på skylten vid bommen, men där fanns ingen hjälp att få. Telefonsvararen hänvisade till kommunväxelns öppettider.Yngve Sunesson kunde alltså ha blivit stående i garaget till måndag morgon.– Jag blev lite orolig innan jag lyckades lyfta upp bommen, berättar han.Han läser fortfarande Norra Skåne, men inte varje dag. När han kom hem efter äventyret i garaget läste han artiklarna om turerna kring parkeringsgaraget och kommunens avtal med Kunskapsporten om att hyra garaget i 20 år för totalt cirka 80 miljoner kronor.Om hela hyresbeloppet skulle finansieras med parkeringsavgifter hade det behövt komma in 10 000 kronor per dag.

Yngve Sunesson noterade att hans bil var den enda i garaget både när han kom dit och när han åkte därifrån.– Men inte kan det vara tanken att en ensam bil ska betala hela kommunens dygnskostnad?Sunesson tyckte också att det var svårt att hitta till p-garaget.– Det var väldigt dåligt skyltat. Det verkade inte som att de ville ha några parkeringskunder. Jag hade aldrig hittat det om jag inte ringt kommunen först för att fråga om det fanns någon parkering, mer än SJ:s, där jag kunde stå mer än ett dygn, berättar han.

Han vågar sig förmodligen inte ner i garaget för att parkera igen.– Det lär jag nog inte göra, säger han och konstaterar att parkering i det nya garaget blir dyrt för den som parkerar i flera dagar även om det rätta priset gäller.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons