Ica överklagar beslut om Citygrossplaner

Hässleholm Orolig över ökad trafik på Borggårdsgatan.
Hässleholm • Publicerad 19 mars 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
en rondell i trevägskorsningen Kristianstadsvägen-Borggårdsgatan är inte tillräckligt. Det menar Ica Fastigheter Sverige AB som befarar att trafiken på Borggårdsgatan blir kaotisk om gatan ska fungera som infart för godstransporter till både Ica Kvantum och Citygross samt som infart för kunder till båda livsmedelsbutikerna och de butiker och den restaurang som ligger på Majorsgatan. Foto: Carl-Johan Bauler/Arkiv
en rondell i trevägskorsningen Kristianstadsvägen-Borggårdsgatan är inte tillräckligt. Det menar Ica Fastigheter Sverige AB som befarar att trafiken på Borggårdsgatan blir kaotisk om gatan ska fungera som infart för godstransporter till både Ica Kvantum och Citygross samt som infart för kunder till båda livsmedelsbutikerna och de butiker och den restaurang som ligger på Majorsgatan. Foto: Carl-Johan Bauler/Arkiv

I överklagan menar Ica att deras synpunkter på den tänkta etableringen inte har beaktats på ett tillfredsställande sätt.

Redan vid samrådet pekade Ica:s representanter på stora felaktigheter i den trafikbelastning som kommunen visade. Något som man fick stöd i efter den trafikräkning som kommunen senare lät utföra.I sitt yttrande, november 2012, över planförslaget skriver Ica att Borggårdsgatan redan nu är hårt trafikerad. Det kan vid högtrafik vara upp till 15 fordon som ska svänga in eller ut från Borggårdsgatan. Ska det tillkomma varuleveranser till Citygossbutiken samt kunder till dess parkering, blir trafikproblemen ännu större, enligt Ica.

Ica menar vidare att om det beräknas 15 lastbilar per dygn till nya etableringen ska man lägga till lika många till deras butik samt all persontrafik till butiken och övriga butiker, restaurang och trygghetsboende som ligger i området. Totalt kaos kommer att uppstå, skrev Ica redan då.Man ifrågasätter också om det finns underlag för ytterligare dagligvaruhandel i Hässleholm och om kommunen gjort någon handelsplatsutredning.I juli 2013 yttrar sig Ica Fastigheter Sverige AB åter över planerna. Denna gång över det reviderade planförslaget som ställdes ut.

I detta yttrande konstaterar man att ”trafiksituationen inte har analyserats tillräckligt djupgående”, och pekar främst på problemen på Borggårdsgatan som man anser inte är anpassad för att hantera det ökande trafikflödet.En föreslagen rondell på Kristianstadsvägen/Borggårdsgatan löser inte problemen, menar man.Ica är också orolig över de långa transporter, lastbilar längre än 12 meter, som ska till Citygross kan tvingas backa in från Borggårdsgatan som då riskerar bli en rangeryta för transporter till Citygross butik.

I sitt överklagande till länsstyrelsen skriver Ica Fastigheter Sverige AB att man tidigt påvisat stora felaktigheter i den beräknade trafikbelastningen på Borggårdsgatan. ”En mycket hårt belastad gata som Borggårdsgatan kommer att bli ännu hårdare belastad om man väljer att anlägga den nya etableringens huvud in/utfart samt lastning på Borggårdsgatan”, menar Ica i sin skrivelse. En rondell löser inte problemen, menar Ica och vill istället vara med och diskutera förbättrade tillfartsvägar med kommunen.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.