Fritidsgårdar tvingas minska öppettiderna

VITTSJÖ/BJÄRNUM Två tjänster drogs in i Vittsjö och Bjärnum
Hässleholm • Publicerad 20 mars 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
Fritidsgården i Vittsjö allaktivitetshus har tvingats dra ner på öppetiderna för att spara pengar. Foto: Berit Önell/ARKIV
Fritidsgården i Vittsjö allaktivitetshus har tvingats dra ner på öppetiderna för att spara pengar. Foto: Berit Önell/ARKIV

Verksamheten i Vittsjö allaktivitetshus har drabbats hårt. Här var föreståndaren Andreas Malm tidigare tillgänglig på heltid, även för kontakter med skolan, föreningar med flera, ledde styrketräning för seniorer och ansvarade för fastigheten.Fritidsgården var öppen på eftermiddagarna alla vardagar utom tisdagar och på kvällstid måndagar, onsdagar och fredagar.Nu har öppethållandet minskat till eftermiddagar måndagar, onsdagar och fredagar samt kvällstid på fredagar. Två tjänster har sparats in. En av dem är Andreas Malms tjänst, men han har för tillfället tjänstledigt för att studera och hans tjänst är vakantsatt.Helen Persson som varit föreståndare på fritidsgården Stationen i Bjärnum har nu delat ansvar som föreståndare i både Vittsjö och Bjärnum. En heltidstjänst har sagts upp och de båda gårdarna delar nu på 2,35 tjänst.– Vi försöker göra det bästa av det, men det är klart att besparingarna har fått konsekvenser. Ungdomarna tycker att det är synd att vi inte har öppet mer, förklarar Helen Persson.

I Bjärnum har öppettiderna måndag och fredag 14-17 dragits in. Nu är här bara öppet tisdag och torsdag 14-21.Helen Persson berättar att hon fått synpunkter från Kulturskolans orkester i Vittsjö eftersom en del elever slutat på grund av förändringarna i fritidsgårdsverksamheten.– De övar på torsdagar och tidigare kunde eleverna stanna kvar efter skolan och vara på fritidsgården tills det var dags för orkestern, men nu har de ingenstans att ta vägen, säger hon.Hon har därför föreslagit att orkestern ska ändra sin övningsdag till onsdagar då fritidsgården är öppen.

Fritidsgårdarna i både Bjärnum och Vittsjö har många besökare.Styrketräningen för seniorer i Vittsjö fortsätter utan kommunens ledning. Seniorerna har själva tagit över ansvaret och samlar över 40 deltagare fördelat på två tillfällen per vecka.Fritidschef Stefan Larsson förklarar att besparingarna är en del i det sparbeting på drygt två miljoner kronor för fritidsnämnden som kommunfullmäktige beslutade om för budgeten 2014.Sedan har fritidsnämnden själv fått planera sin internbudget och det är där besluten om exakt vad som ska dras ner tagits.De föreningsdrivna fritidsgårdarna fick ett sparkrav på 200 000 kronor och exakt hur det slår är inte klart ännu. Mötesplats Ljungdala måste spara 100 000 kronor. Sammanlagt har alltså 900 000 kronor sparats in på fritidsgårdar.– Det är ingenting vi gjort med glädje. Men vi har tvingats att titta på alla verksamheter för att anpassa oss till budgeten, säger Lars Johnsson (M), ordförande i fritidsnämnden.Tre tjänster, varav två var tillfälliga, har sparats in i simhallsorganisationen, en tjänst har vakantsatts på fritidskontoret, en biträdande föreståndartjänst på Tyrs Hov i Tyringe omvandlats till vaktmästartjänst, elitbidraget till idrottsföreningar har dragits in och en del andra bidrag minskats. 150 000 kronor har sparats in på fritidsnämndens sammanträden och utbildning av politikerna.

bottom
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.