Federley (C) på blixtvisit

ÖSTRA GÖINGE \"Det här är 52:a kommunen jag besöker.\"
Publicerad 21 mars 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
Fredrick Federley (C) besöker Östra Göinge.
Fredrick Federley (C) besöker Östra Göinge.

– Det här är 52:a kommunen jag besöker. Normalt kan det bli det tre-fyra kommuner om dagen. Men i dag är det ”bara” Kristianstad och Östra Göinge, säger Federley.”Federley till EU!” står det på kampanjknappen på hans kavaj.– Det är viktigt att få upp valdeltagandet i valet till Europaparlamente, säger han.

I Östra Göinge träffade han Sofia Nilsson (C) och integrationsinformatören Florence Svensson. Federley menade att det är viktigt att lyfta fram det positiva med migration, att se invandrarna som en tillgång. Goda exempel måste få en framskjuten plats i debatten och arbetet som Florence gör i Östra Göinge är ett sådant exempel.– Information är viktigt. Dels måste de nyanlända givetvis få information, men även de som redan bor i kommunen måste få bättre information. Då blir vi mer beredda på att öppna upp för nyanländaI Östra Göinge har integrationsfrågan varit på tapeten, bland annat på grund av kommunens beslut att vägra ta emot ensamkommande flyktingbarn som anvisats till Östra Göinge.– Vi kommer att följa den processen. Men Östra Göinge tar ett jättestort ansvar, säger Federley och hyllar kommunens mottagande, som går ut på att ”sprida ut” nyanlända i egna lägenheter runt om i byarna.

Federley anser att kommuner som i dag inte tar emot flyktingar måste ta sitt ansvar och att Migrationsverket måste bli bättre. Samtidigt påpekar han att arbetet med de här frågorna fortfarande är i startskedet och att det tar tid att trimma in det.– Det här är en brännande het fråga över hela Europa. Det är samma sak där, det håller inte att bara fem-sex länder tar sitt ansvar, alla måste ta ansvar.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.