Polisen utreder Tobias Odelstavs kapade profil

OSBY Brottsbalken omfattar inte nättrakasserier.
Osby • Publicerad 22 mars 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Brottsbalken är den delen av svensk lag som handlar om brott och straff. Där står det vad som är brottsligt och vilka straff som gäller. I brottsbalken finns det inga brottsrubriceringar, det vill säga namn på brott, som heter nätmobbning, internettrakasserier eller näthat. Istället är de juridiska termerna för internettrakasserier till exempel förtal, ofredande och olaga hot. De är alla brott.

Chefsåklagare Pär Andersson, Kristianstad, har tidigare förklarat att det enligt lagstiftningen kan vara svårt att väcka åtal och driva ett ärende som till exempel handlar om förtal. Det ska vara påkallat av särskilda skäl om man ska gå vidare. Då kan det handla om brottet i form av spridning, helhetssituation och innehåll.

I Tobias fall kan polisen misstänka att det har fått stor spridning. Han har till exempel blivit kontaktad av män som hittat hans kapade identitet på sidor med nätdejting av sexuell karaktär. På sajten kränkt. se finns ett exempel på sex killkompisar i åldrarna 16-20 år som lade upp filmer på Youtube som kränker och förtalar ett 30-tal unga tjejer.

På filmerna finns bilder på tjejer i åldrarna 13-17 år med nedsättande texter och sexuella anspelningar. Jonas Agnvall, Datainspektionen, konstaterar i en kommentar till det fallet att killarna åtalades och fälldes för grovt förtal. Fyra dömdes till samhällstjänst mellan 20-45 timmar. En dömdes till villkorlig dom med samhällstjänst 75 timmar. En dömdes till ungdomsvård och ungdomstjänst 35 timmar. Dessutom dömdes killarna att betala skadestånd till flickorna på sammanlagt flera hundra tusen kronor.Ett annat exempel på ett fall som dömts som grovt förtal är en händelse i Västsverige där en person videofilmade ett samlag utan kvinnans vetskap och sedan visade upp det för andra på fester. Även ett fall där flickor har pekats ut som horor bedömdes som grovt förtal. Många drabbades och det fick stor spridning.

Men i praktiken kan människor många gånger alltså använda sig av bilder, text och förtala andra på nätet utan att det utreds. På frågan vad åklagare Pär Andersson tycker om det har han i en tidigare intervju sagt:– Det får du fråga politikerna. Det är inte vi som stiftar lagar. Om åklagare väljer att inte väcka åtal utan låta brottet bero kan man som enskild driva ärendet till tingsrätten och väcka enskilt åtal.

Det polisen nu bland annat gör i utredningen om fallet Tobias är att spåra ip-adresser till datorer som har använts i kapningen.Ip-adress är en helt unik adress som identifierar datorn på internet. När användaren besöker en webbsida, så behöver webbservern veta var den ska skicka informationen. Ip-numret är helt enkelt adressen till vart informationen ska skickas, den leder via ett antal routrar världen över till internetleverantör som skickar informationen vidare till användarens dator. Polisen har behörighet att spåra ip-adresser.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.